Verkkouutiset

Suunnitelman kerrotaan näyttävän vallattua Ukrainaa. VChK-OGPU/Telegram

Hurja venäläissuunnitelma vuodetuissa asiakirjoissa – suomalaiskenraalilta suorat sanat

Paperien väitetään näyttävän, kuinka vallatun Ukrainan teollisuus aiottiin jakaa.

Moskovan Ukraina-suunnitelmien taustapiruna jo vuonna 2014 alkaneen sodan alusta lähtien häärineellä kansallismielisellä venäläisoligarkki Konstantin Malofejevilla oli vuodettujen asiakirjojen perusteella suunnitelma Ukrainan raskaan teollisuuden kaappaamiseksi. Mikäli sota olisi edennyt Venäjän tavoitteiden mukaisesti, olisi ääriortodoksipiireissä pyörivä Malofejev koonnut Itä- ja Etelä-Ukrainan keskeistä teollisuutta DMZ-konsernin työnimellä kulkeneen hankkeen alle.

Asiakirjat on julkaistu suositulla venäjänkielisellä sotaa seuraavalla VChK-OGPU-kanavalla Telegramissa. Asiakirjojen aitoutta ei ole vahvistettu. Ne löytyvät kokonaisuudestaan tästä ja tästä.

Viime vuoden toukokuun lopulle päivätty esitys alkaa pysäyttävästä karttakuvasta, joka näyttäisi esittävän miehitettyjen Ukrainan osien suunniteltua aluejakoa. Harkovan, Dnipropetrovskin, Donetskin, Luhanskin, Zaporizzjan, Hersonin, Mykolaivin ja Odessan alueet kuuluisivat suunnitelmassa kaikki Venäjällä. Ukrainalla ei olisi tällaisessa tilanteessa enää lainkaan merenrantaa ja Venäjän miehittämät alueet ulottuisivat Moldovan ja Romanian rajoille. Karttaan on merkitty myös keskeisiä teollisuuskohteita.

Asiakirjoissa listataan ”vapautetuilla alueilla sijaitsevia suuria teollisuusyrityksiä, jotka olisi mahdollista liittää” DMZ-konserniin.

Mikäli suunnitelma pitää kutinsa, oli asioita sen perusteella myös valmisteltu varsin pitkälle. Paperityöt kolmessa vaiheessa vuosina 2022-2027 toteutuvalle hankkeelle oli jo tehty. Asiakirjoissa kerrotaan jopa kaavailuista suuntautua ystävällismielisten maiden markkinoille Euraasian talousliiton, Lähi-idän, Kaakkois-Aasian ja Afrikan alueella sekä Turkkiin.

Miljardien eurojen arvoiset omistukset oli mitä ilmeisimmin tarkoitus vain ottaa venäläisten haltuun ilman minkäänlaista korvausta niiden omistajille. Paperien perusteella ajatuksena olisi ollut siirtää lopulta Venäjältä työvoimaa tehtaisiin sodan tuhojen ja venäläisten pakkovärväysten tyhjentämille alueille.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri kommentoi alla näkyvästä brittihistorioitsija Chris Owenin tviittiketjusta kuvina löytyvää suunnitelmaa Twitterissä. Toveri katsoo paperien kertovan Venäjän todellisista motiiveista Ukrainassa.

– Rikolliset jakoivat saalista jo etukäteen. Mitä tällä on tekemistä Venäjän väitettyjen ”turvallisuusintressien” kanssa? Ei tietenkään mitään, kyseessä oli puhdas ryöstöretki, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla oleva Toveri toteaa.

– Ja Venäjää jotkut lännessä edelleen yrittävät kohdella kuin rationaalista ja vastuullista valtiota, hän jatkaa.

Vaikka venäläisasiakirjojen aitous ei olekaan varmaa, ei niiden sisältöä voida pitää kovinkaan kaukaa haettuna. Konstantin Malofejevin tiedetään olleen keskeisiä henkilöitä Moskovan vuoden 2014 hyökkäyksen strategiasuunnitelman laatimisessa. Malofejev on myös liitetty Itä-Ukrainan ”separatistien” toiminnan rahoittamiseen. Monet miehitetyn Itä-Ukrainan keskeisistä venäläisjohtajista ovat niin ikään olleet läheisissä kytköksissä Malofejeviin. Esimerkiksi pahamainen separatistipäällikkö Igor Girkin (alias Strelkov) työskenteli tiettävästi aiemmin Malofejeville. Donetskin alueen ”pääministerinä” toiminut Aleksander Borodai on hänkin oligarkin lähipiiriläinen ja jopa työskennellyt ennen Ukrainaan ilmaantumistaan Malofejevin viestintäavustajana.

Vähän tunnettu sijoittaja on kiistänyt julkisuudessa kaikki kytköksensä Ukrainan sotaan.

Verkkouutiset on kertonut Konstantin Malofejevista aiemmin muun muassa alta löytyvissä jutuissa.

LUE MYÖS:
Vladimir Putinin avustaja sai suunnitelman Ukrainan jakamisesta Vähä-Venäjään jo vuonna 2016 (VU 19.7.2017)
Sähköpostivuoto paljastaa: Itä-Ukrainan separatistien johtajat hyväksytettiin etukäteen Vladimir Putinin avustajalla (VU 27.10.2016)
Vladimir Putinin Ukraina-strategian valmisti vähän tunnettu oligarkki (VU 27.2.2015)
Kirje hakkeroitiin: ympäri Ukrainaa eri rooleissa haastateltu nainen raportoi venäläismiljardöörille (VU 3.2.2015)
Vuodettu Kremlin sähköposti: Ukrainan sodan johtajia hämärässä veljeskunnassa (VU 1.4.2015)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS