Verkkouutiset

Tuoreessa kyselyssä suomalaiset arvioivat kokoomuksen talousosaamisen puolueista parhaimmaksi. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kokoomus kovin talousosaaja – näin suomalaiset näkevät puolueiden vahvuudet

Velkaantumisen hillitsemisessä ja talouskasvun kiihdyttämisessä enemmistö pitää kokoomusta vahvimpana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset arvioivat kokoomuksen talousosaamisen puolueista vahvimmaksi, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta. Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan paitsi seuraavan hallituksen tärkeimpiä kysymyksiä, myös sitä, mikä puolue ajaa kutakin asiaa kaikkein ”ponnekkaimmin”.

Kyselyn tuloksia tarkastelee yksityiskohtaisesti blogissaan EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Hän tiivistää suomalaisten käsitykset toteamalla, että tällä hetkellä kokoomuksen ja vihreiden arvioivat suomalaisten mielissä politiikan aiheiden ”ilmatilaa”. Kokoomusta pidetään ponnekkaimpana viidessätoista asiassa, vihreitä seitsemässä.

Suomalaiset painottaisivat kuitenkin seuraavalla vaalikaudella nykyistä enemmän etenkin kokoomuksen vahvuusalueita, kuten valtion velkaantumisen pysäyttämistä.

Enemmistö arvioi kokoomuksen ponnekkaimmaksi puolueeksi paitsi velkaantumisen pysäyttämisessä, myös muun muassa työllisyyden parantamisessa, energiantuotannon lisäämisessä, talouskasvun kiihdyttämisessä ja verojen keventämisessä. Puoluetta pidetään asiajohtajana myös niin työmarkkinoiden joustavuuden kuin työperäisen maahanmuuton edistämisessä.

Kokoomuksen vahvuusalueista etenkin valtion velkaantumisen pysäyttäminen on suomalaisille keskeinen prioriteetti, sillä vastaajista 81 prosenttia tahtoo asialle suurempaa painotusta seuraavalla vaalikaudella.

– SDP ja perussuomalaiset nousevat vahvimmiksi puolueiksi vain yhdessä kärkiaiheessa kumpikin, mutta molemmat niistä ovat suomalaisille sitäkin tärkeämpiä. Kolmasosa (33 %) pitää SDP:tä ponnekkaimpana terveydenhuollossa. Perussuomalaiset pitelee reilun kolmasosan (35 %) mielestä valtikkaa rikollisuuden torjunnassa, Haavisto kirjoittaa.

Terveydenhuollon kehittäminen ja hoidonsaannin turvaaminen pitää hallussaan suomalaisten prioriteettilistan kärkisijaa, ja 82 prosenttia peräänkuuluttaa sote-asioille suurempaa painoarvoa.

Vihreiden vahvuuksiksi arvioidaan ympäristö- ja ilmastoskysymykset, Haaviston ”kärkiaiheiden yllättäjäksi” luonnehtima vasemmistoliitto taas on suomalaisten mielessä ponnekkain niin köyhyyden ja syrjäytymisen estämisessä kuin koulutuksen rahoituksen lisäämisessä.

– Suomalaisten mielestä puoluekentän vasemmalla laidalla tahtipuikkoa heiluttavat nyt vasemmistoliitto ja vihreät yhteensä kymmenellä ykkössijallaan. SDP jää näiden puolueiden jalkoihin niin koulutus-, sosiaaliturva-, ympäristö- kuin vähemmistökysymyksissäkin. Talousasioissa ja ulkosuhteissa SDP:tä vahvempana pidetään puolestaan kokoomusta, joka on kansalaisten mielestä ponnekkain Nato-jäsenyyden edistäjä (51 %) sekä ulkosuhteiden (31 %) ja EU-asioiden (32 %) hoitaja, Haavisto toteaa.

Keskusta arvioidaan ykköseksi maaseudun ja syrjäseutujen asioissa, mutta muuten puolueen vahvuudet tuntuvat jääneen tuntemattomiksi myös sen omille kannattajille, Haavisto pohtii. Vaikka SDP:n vahvuudeksi arvioidaan äänestäjille tärkeät sote-kysymykset, on tämä pääministeripuolueen ainoa aihejohtajuus.

–Politiikan tärkeät aiheet lipsuvat näiden perinteikkäiden puolueiden hyppysistä, Haavisto kirjoittaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)