Verkkouutiset

Sähköpörssin hinnanmuodostusta on Heikki Vestmanin mukaan päivitettävä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomuksen Heikki Vestman: Ylihintaiset sähkösopimukset ovat riistoa

Kansanedustajan mukaan moni joutui syksyllä tekemään kalliin sopimuksen pakon edessä.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii ylihintaisten sähkösopimusten kohtuullistamista ja sähköpörssin hinnoittelutavan muuttamista.

– Ylihintaiset sähkösopimukset ovat suoranaista riistoa. Suomalaisten rahat eivät riitä satojen eurojen sähkölaskuihin, jotka eivät vieläpä perustu mihinkään. Sähkön tuottamisen kustannukset Suomessa eivät nousseet Venäjän sodan myötä, mutta sähkön hintaa nostettiin. Tämä on kerta kaikkiaan väärin, Vestman sanoo Iltalehdessä julkaistussa maksetussa artikkelissa.

Kokoomusedustaja toteaa, että moni suomalainen teki syksyllä kalliin määräaikaisen sähkösopimuksen, koska vaihtoehtoa ei ollut.

– Sähköhän on välttämättömyyshyödyke. Kotitalouden ja yritykset joutuivat tekemään riistohintaisia sähkösopimuksia pakon edessä. Nyt ne ovat jääneet kalliin hinnan loukkuun. Kohtuuttomien sähkösopimusten hintaa pitää kohtuullistaa. Jos sähköyhtiöt eivät toimi vapaaehtoisesti, valtion on puututtava rahastukseen, Vestman vaatii.

Sähköpörssin marginaalihinnoittelussa korkein kunkin tunnin kysynnän tyydyttänyt sähkön myyntitarjous, kallein tuotantomuoto, määrää jokaisen kilowattitunnin hinnan.

Sähköpörssin hinnanmuodostusta on Vestmanin mukaan päivitettävä.

– Sähköpörssin hinnanmuodostus on poliittinen päätös, ei markkinoiden laki. Se pitää päivittää reilummaksi. Kallein tuotantomuoto ei saa määrätä kaiken sähkön hintaa. Valtaosa Suomen sähköntuotannostahan maksaa 1-5 senttiä kilowattitunnilta. Jos kaikkein kalleimmat tarjoukset irrotettaisiin sähköpörssin hinnanmuodostusta ja nämä hinnoiteltaisiin erikseen, piikkihinnat puolittuisivat, Vestman kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)