Verkkouutiset

Sähköpörssin hinnanmuodostusta on Heikki Vestmanin mukaan päivitettävä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomuksen Heikki Vestman: Ylihintaiset sähkösopimukset ovat riistoa

Kansanedustajan mukaan moni joutui syksyllä tekemään kalliin sopimuksen pakon edessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii ylihintaisten sähkösopimusten kohtuullistamista ja sähköpörssin hinnoittelutavan muuttamista.

– Ylihintaiset sähkösopimukset ovat suoranaista riistoa. Suomalaisten rahat eivät riitä satojen eurojen sähkölaskuihin, jotka eivät vieläpä perustu mihinkään. Sähkön tuottamisen kustannukset Suomessa eivät nousseet Venäjän sodan myötä, mutta sähkön hintaa nostettiin. Tämä on kerta kaikkiaan väärin, Vestman sanoo Iltalehdessä julkaistussa maksetussa artikkelissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kokoomusedustaja toteaa, että moni suomalainen teki syksyllä kalliin määräaikaisen sähkösopimuksen, koska vaihtoehtoa ei ollut.

– Sähköhän on välttämättömyyshyödyke. Kotitalouden ja yritykset joutuivat tekemään riistohintaisia sähkösopimuksia pakon edessä. Nyt ne ovat jääneet kalliin hinnan loukkuun. Kohtuuttomien sähkösopimusten hintaa pitää kohtuullistaa. Jos sähköyhtiöt eivät toimi vapaaehtoisesti, valtion on puututtava rahastukseen, Vestman vaatii.

Sähköpörssin marginaalihinnoittelussa korkein kunkin tunnin kysynnän tyydyttänyt sähkön myyntitarjous, kallein tuotantomuoto, määrää jokaisen kilowattitunnin hinnan.

Sähköpörssin hinnanmuodostusta on Vestmanin mukaan päivitettävä.

– Sähköpörssin hinnanmuodostus on poliittinen päätös, ei markkinoiden laki. Se pitää päivittää reilummaksi. Kallein tuotantomuoto ei saa määrätä kaiken sähkön hintaa. Valtaosa Suomen sähköntuotannostahan maksaa 1-5 senttiä kilowattitunnilta. Jos kaikkein kalleimmat tarjoukset irrotettaisiin sähköpörssin hinnanmuodostusta ja nämä hinnoiteltaisiin erikseen, piikkihinnat puolittuisivat, Vestman kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)