Verkkouutiset

Koiranomistajien lisääntyneestä liikunnasta on hyötyä terveydelle. / LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Koiran omistaminen alentaa rajusti riskiäsi dementiaan

Tutkijan mukaan tulokset selittyvät liikunnan määrällä ja sosiaalisilla kontakteilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Japanissa toteutetun tutkimuksen mukaan koiranomistajien riski saada muistisairaus on huomattavasti muuta väestöä pienempi.

Korona-aikana toteutetuissa aiemmissa tutkimuksissa saatiin viitteitä siitä, että ilman lemmikkiä asuvien hyvinvointi oli keskimäärin heikompaa lemmikkitalouksiin verrattuna.

Nelivuotisessa tutkimuksessa seurattiin 12 000 Tokiossa asuvan yli 65-vuotiaan henkilön vointia. Koiranomistajien riski saada dementia oli 40 prosenttia pienempi kuin ilman lemmikkiä asuvien. Havainnot on julkaistu Preventive Medicine Reports -tiedelehdessä.

Tutkimusjohtaja Yu Taniguchin mukaan tulokset selittyvät ainakin osin sillä, että koiranomistajat ulkoiluttivat lemmikkejään säännöllisesti eli myös liikkuivat enemmän.

– Koiranomistajat ulkoilivat usein ja välttivät sosiaalisen eristyneisyyden. Nämä kaksi tekijää selittävät paljon alempaa dementiariskiä, Taniguchi sanoi Telegraph-lehden mukaan.

Muistisairauksia kehittyi harvemmin myös henkilöille, joilla oli koira, mutta jotka eivät ulkoilleet säännöllisesti. Tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 74,2 vuotta.

– Koiranomistamisen myötä ihmisten on harjoitettava fyysistä aktiivisuutta. Tämä tekee paljon todennäköisemmäksi sen, että he ovat samalla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, Taniguchi sanoo.

Asiaa selvitettiin myös kissanomistajien suhteen, mutta heidän osaltaan ei havaittu merkittävää eroa ilman lemmikkiä asuviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)