Verkkouutiset

Konttien purkua Vuosaaren Satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN

Kohonneet kustannukset heikenteet yritysten vientinäkymiä

Yritykset mainitsevat myös taantuvan maailmantalouden ja geopoliittisen epävarmuuden vaikuttavan vientinäkymiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kauppakamarien tuoreen vientijohtajakyselyn mukaan yli 40 prosenttia vastanneista yrityksistä kokee kohonneiden kustannusten heikentäneen vientinäkymiään. Maaliskuussa tehdyn kyselyn perusteella vastaava luku oli vain seitsemän prosenttia.

Kyselyyn vastasi lähes sata vientiä harjoittavaa kauppakamarien jäsenyritystä ympäri Suomen. Kysely tehtiin toukokuun viimeisellä viikolla. Yritykset saivat valita kolme tärkeintä tekijää, jotka heikentävät vientinäkymiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kohonneiden kustannusten lisäksi taantuva maailmantalous sekä geopoliittinen epävarmuus saivat tässä kyselyssä korkeammat tulokset kuin maaliskuussa. Tuolloin kyselyyn vastanneiden yritysten kokemukseen vientinäkymistä vaikuttivat lakkojen vuoksi logistiset häiriöt.

– Talouden suhdannetta ohjaavat isot ajurit, kuten korkopolitiikka, vientikysyntä ja kotitalouksien ostovoiman kehitys ovat kaikki olleet alkuvuodesta heikkoja, mikä näkyy myös kohonneissa kustannuksissa. Samalla on huomattavaa, että kansainväliset jännitteet ja geopoliittinen epävarmuus heijastuvat aiempaa vahvemmin kyselyymme vastanneiden vientiyritysten arvioihin vientinäkymistään, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo tiedotteessa.

Geopoliittisen epävarmuuden osuus nousi kyselyssä merkittävästi. maaliskuussa vain 14 prosenttia yrityksistä koki sen heikentävän vientinäkymiä, kun taas toukokuussa luku oli jo 36 prosenttia. Taantuvan maailmantalouden osalta vastaavat luvut olivat 36 prosenttia maaliskuussa ja lähes 60 prosenttia toukokuussa.

– Vientijohtajakyselyn tulokset osoittavat, että haastava globaali talousympäristö sekä talouden epävarmuus vaikuttavat edelleen suomalaisyritysten vientinäkymiin sekä tulevaisuuden odotuksiin, toteaa Pohjanheimo.

Maaliskuussa lakkojen aiheuttamat logistiset häiriöt vaikuttivat merkittävästi yritysten vientinäkymiin. Silloin noin 40 prosenttia yrityksistä koki niiden heikentävän vientinäkymiä. Toukokuun kyselyssä enää kymmenen prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä koki logististen häiriöiden heikentävän vientinäkymiä.

– Luvut osoittavat, että kevään lakot haittasivat merkittävästi yritysten vientiä. Onneksi itse aiheutettu haitta eli lakot loppuivat, yrityksillä on muitakin murheita viennin suhteen riittämiin, Pohjanheimo sanoo.

Pieniä valonpilkahduksiakin kyselyn perusteella on havaittavissa.

– Maaliskuussa vielä 85 prosenttia yrityksistä totesi heikon kysynnän vaikuttavan vientinäkymiin, mutta toukokuun kyselyssä näin koki 67 prosenttia yrityksistä. Luku on vieläkin korkea, mutta suunta on onneksi selkeästi alaspäin, toteaa Pohjanheimo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Britannian vaalit

Tässä on Britannian uusi värikäs hallitus

Keir Starmerin hallituksessa ovat muiden muassa entinen teiniäiti, avoimesti homosuhteessa elävä sekä Bill Clintonin entinen kampanjatyöntekijä.

Britannian vaalit

Tässä on Britannian uusi värikäs hallitus

Keir Starmerin hallituksessa ovat muiden muassa entinen teiniäiti, avoimesti homosuhteessa elävä sekä Bill Clintonin entinen kampanjatyöntekijä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)