Verkkouutiset

Taiwanin eli Kiinan kansallisen tasavallan lippuja. LEHTIKUVA / AFP Philip Fong

Kiinalaiset häiriköivät Taiwanin puolustajia lennokeilla

Taiwanin puolustuskykyä pilkataan Weibossa.

Amerikkalaiskanava CNN kertoo tavallisten kiinalaisten alkaneen kuvata lennokeillaan videoita sotilasalueista läheisellä Taiwanin hallitseman saaren alueella.

Videoille pyritään saamaan materiaalia Taiwanin armeijan kalustosta. Esimerkiksi yhdellä videolla näkyy neljä Taiwanin sotilasta, jotka huomaavat tulevansa kuvatuksi ja alkavat heittää lennokkia kivillä.

Videoita on ladattu kiinalaiseen sosiaalisen median kanava Weiboon, jossa ne ovat keränneet runsaasti katselukertoja. Kommenteissa pilkataan Taiwanin puolustuskykyä ja sitä, kuinka helposti siviilien lennokit pystyvät lentämään sotilasalueille.

Kiinan ulkoministeriön mukaan siinä ei ole mitään erikoista, että kiinalaiset lennokit lentävät ”Kiinan alueella”.

Tästä kannasta huolimatta lennokkien lentäjiä ei ole rangaistu, vaikka maan lain mukaan lennokkien lennättäminen Kiinan sotilasalueilla on rangaistavaa. Videoita ei myöskään ole poistettu Kiinan muuten rajusti sensuroimalta sivustolta.

– Peking, kuten tiedämme, hallitsee sen omaa kansallista internetiä ja kansallista ilmatilaa. Jos näin tapahtuu, se johtuu siitä, että hallinto tahtoo niin tapahtuvan, Kiinaan erikoistunut journalisti Isabel Hilton kommentoi.

Hänen mukaansa lennokeilla on niin tiedustelun lisäksi myös psykologinen vaikutus. Sotilaiden tunnistettavissa olevat kasvot päätyvät kiinalaiseen sosiaaliseen mediaan, jossa heitä pilkataan ja heidän tappamistaan vaaditaan.

– Tämä on kaikki hyvin masentavaa taiwanilaisille ja sitä pidetään tasolla, jonka tarkoituksena on olla antamatta Taiwanille aikaa rentoutua tai unohtaa uhkaa, Hilton sanoo.

– Sen tarkoitus on muistuttaa Taiwania siitä, että Kiinan painostukselta ei voi paeta ja että lopulta Kiina ottaisi vallan saarella. Se on sen tarkoitus.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS