Verkkouutiset

Keskustan Annika Saarikko: Kokoomus soittaa samaa vanhaa kappaletta

Keskustan kansanedustajan mielestä kotihoidon tukea voitaisiin rajoittaa, jos vanhempainvapaakautta samaan aikaan pidennettäisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustajan Annika Saarikon mielestä kokoomuksen ministereiden Sanni Grahn-Laasosen ja Lenita Toivakan perjantainen ulostulo soitti sisällöltään samaa vanhaa kappaletta: kotihoidontuesta on päästävä eroon.

– Silmiinpistävää oli, että tiedotteessa ei lapsista tai perheen valinnanvapauden arvosta puhuttu mitään. Ei myöskään siitä, mitä kotihoidontuen leikkaus todellisuudessa maksaisi kuntien kasvavina päivähoitokustannuksina, tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Saarikon mielestä sama virsi veisattiin jo viime vaalikaudella kokoomuksen toimiessa pääministeripuolueena. Kotihoidontuen leikkaus ja subjektiivisen päivähoidon rajaus peruttiin lopulta.

Kokoomuksen Grahn-Laasonen ja Toivakka esittivät, että ansiosidonnaisen vanhempainvapaata pidennettäisiin ja kotihoidon tukea lyhennettäisiin. Toinen vaihtoehto olisi jakaa kotihoidon tuki kahden vanhemman perheissä jakaa siten, että isälle olisi oma kiintiö.

Kolmannen hallituspuolueen, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmäsi kotihoidon tuen lyhentämisen välittömästi.

Saarikko sanoo kannattavansa vanhempainvapaakauden pidentämistä.

– Jos se kyettäisiin toteuttamaan, ilman muuta kotihoidontuen järjestelmää voisi muokata ja rajoittaa. On nimittäin selvää, että ansiosidonnaisesti korvattu vanhempainvapaa on perheiden näkökulmasta huomattavasti parempi etuisuus.

Saarikon mielestä vanhempainvapaan pidennyksen voisi osoittaa isille. Ansiosidonnainen etuus kannustaisi isiä paremmin jäämään kotiin kuin kotihoidontuki. Saarikko harkitsisi vanhempien yhtäaikaisen vanhempainvapaan laajentamista.

Päivähoitomaksujen korotuksia voidaan tarkastella

Sen sijaan Saarikon mukaan keskustalla on valmiutta arvioida uudelleen päivähoitomaksujen korotuksia.

– Mitä tulee kokoomuksen kansanedustajien suunnalta esitettyihin vaatimuksiin päivähoitomaksujen korotuksen perumisesta – ilman muuta päivähoidon säästöjen rakennetta voidaan tarkastella uusiksi. Pallo on kokoomuksen ministeri Grahn-Laasosella, jonka tonttiin päivähoito kuuluu, Saarikko vastaa.

Kokoomuslaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa, Sanna Lauslahti ja Sari Raassina vaativat perjantaina hallitusta arvioimaan uudelleen varhaiskasvatuksen maksukorotuksia. Eduskunnan käsittelyssä olevassa laissa esitetään, että päivähoidon enimmäismaksu nousee jopa 22 prosenttia eli 64 euroa kuukaudessa 354 euroon.

Suuri vanhempainvapaareformi antaa odotuttaa itseään ja syy on Saarikon mukaan selvä: raha. Saarikon mukaan tähänastiset esitykset, kokoomusministereiden avaus mukaan lukien, tarkoittavat merkittävää lisäkustannusta. Sen sijaan SAK:n esitys vanhempainvapaauudistuksesta sisälsi Saarikon mielestä raikkaita elementtejä ja pyrki kohtuullisiin lisäkustannuksiin.

SAK:n malli olisi järjestön mukaan kustannusneutraali, eikä lisäisi työnantajien eikä työntekijöiden maksutaakkaa. Mahdollisesti kasvavia päivähoitokustannuksia esityksessä ei ole huomioitu.

Istuva hallitus aikoo säätä lain äidin työnantajille maksettavasta 2 500 euron kertakorvauksesta, jolla katetaan äidin työnantajalle työntekijän raskaudesta aiheutuvia epäsuoria kustannuksia. Työmarkkinajärjestöt ovat kritisoineet esitystä, ja Akava on tehnyt oman kilpailevan vauvakuluesityksensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)