Teollisuusliiton uudet lakkovaroitukset uhkaavat koko alan työllisyysnäkymiä, varoittaa Kemianteollisuus tiedotteessaan.
Uusista lakoista ilmoitettiin aiemmin perjantaina. Helmikuun 24. ja 28. päivän väliselle ajalle ajoittuvien lakkojen piirissä on Kemianteollisuuden osalta yhteensä 2 200 työntekijää 13 eri yrityksessä. Lakot osuvat osittain samoihin yrityksiin, joissa Teollisuusliitto on lakkoillut tammi-helmikuussa aikasemminkin.
Kemianteollisuuden lisäksi lakot kohdistuvat teknologiateollisuuteen. Teollisuusliitto käy parhaillaan työehtosopimusneuvotteluja, joissa se haluaisi työntekijöilleen vähintään 250 euron palkankorotukset seuraavan kahden vuoden ajalle.
Kemianteollisuus ei suhtautunut lakkouutisiin suopeasti.
– Nämä valitettavat lakkotoimet syövät jatkuvasti enemmän ja enemmän yritysten kannattavuutta, kustannuskilpailukykyä ja palkanmaksuvaraa sekä tulevat heikentämään alan työllisyysnäkymiä, järjestön tiedotteessa todetaan.
Järjestö muistuttaa, että yritykset ovat Suomessa jo valmiiksi ahtaalla. Vuoteen 2019 verrattuna Suomen talous on supistunut 0,6 prosenttia, kun EU:ssa se on kasvanut 5,4 prosenttia.
Kemianteollisuus tyrmääkin toiveet neljännestonnin palkankorotuksista.
– Täysin vastuuttomat ja kohtuuttomat palkankorotuspyynnöt toteutuessaan söisivät ankarasti näitä kasvutavoitteita, järjestö varoittaa.
Työntekijäpuoli tietää Kemianteollisuuden mukaan talouden tilannekuvan ja sen, että ostovoimaa ja kustannuskilpailukykyä tukevat palkkaratkaisut olisivat osapuolten tehtävissä, mikäli halua olisi.
– Kyse on enää näytelmästä, johon eivät usko näyttelijät eivätkä näytelmän käsikirjoittajat, tiedotteessa todetaan.
Kemianteollisuus kertoo toivovansa, että työehtosopimusriitoihin löydettäisiin lähiaikoina sopu.