Verkkouutiset

Keskustan Katri Kulmuni piti ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 5. lokakuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Katri Kulmuni sähköntuotannosta: Emme elä suunnitelmataloudessa

Kansanedustaja toivoo, että erilaisten hintasääntelyjen vaikutuksia arvioidaan myös tuleville investoinneille aiheutuvan haitan näkökulmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni huomauttaa Suomen energiaomavaraisuuden kohentuneen huomattavasti viimeisten 20 vuoden aikana.

– Tämä ei ole tapahtunut vahingossa tai itsestään, vaan määrätietoisen politiikan ja tietoisten valintojen seurauksena, Kulmuni sanoi pitämässään keskustan ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa keskiviikkona.

Kulmuni korostaa, että etenkin sähkön tuotannon osalta pystymme nostamaan omavaraisuuttamme.

– Kiitos ydin- ja tuulivoiman, mutta kulutushuippujen aikaan olemme vielä pitkään kiinni Ruotsin tuonnissa. Onneksi Norjassa hurjimmat suunnitelmat uusien siirtoyhteyksien rakentamisesta muuhun Eurooppaan on laitettu jäihin. Samaan aikaan näissä oloissa meille taas keskeistä on turvata markkinat ja yhteydet Ruotsiin ja Norjaan, pohjoismaisessa hengessä.

– Toimimme kuitenkin sähkönkin osalta markkinataloudessa, emme enää suljetussa suunnitelmataloudessa. Jos väittää markkinamekanismin olevan rikki, on velvollisuus kertoa mitä tilalle. Toivon, että esitettyjen erilaisten hintasääntelyjen vaikutuksia arvioidaan myös tuleville investoinneille aiheutuvan haitan näkökulmasta. Etenkin, kun kestävä ratkaisu Euroopan energiakriisiin, vapauteen ja riippumattomuuteen löytyy lopulta vain omasta energiasta mittavien uusien investointien kautta, Kulmuni toteaa.

Puheenvuorossaan Kulmuni ottaa kantaa myös Suomen valtion omistajuuteen energiayhtiö Fortumissa. Hänen mukaansa olisi pohdittava, onko valtiolle strategisesti tärkeiden yritysten paikka pörssissä.

– Valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista, mutta valtion omistajuus ei ole ollut tosiasiallisesti määräävää. Pörssilistattua yhtiötä on johdettu ilman suurimman omistajan merkittävää puuttumista. Näin oli Fortumin optioista päätettäessä 2000-luvun alussa, 2008 Fortumin ostaessa ensimmäiset osuudet venäläisestä sähköntuotannosta, 2013 Fortumin ilmoittaessa luopuvansa sähkönsiirrosta ensin Suomessa ja vuosi tuon jälkeen myös Ruotsissa.

Hänen mukaansa näin oli myös vuonna 2017, jolloin Fortumin johto kertoi aikeistaan ostaa saksalaisen Uniperin osakkeita.

– Jälkikäteen on helppo todeta, että omistajan olisi tullut jo vuosikymmeniä sitten selkeästi ohjeistaa Fortumia kaikissa oloissa pitäytymään valtion näkökulman mukaisessa ytimessä: turvata sähköntuotanto pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

LUE MYÖS:

Kokoomuksesta kysytään: Tekikö hallitus kaikkensa Uniper-kriisissä?

Matias Mäkynen: Kaikkiin valtionyhtiöihin nimettävä valtion edustaja

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)