Verkkouutiset

Matias Mäkynen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Matias Mäkynen: Kaikkiin valtionyhtiöihin nimettävä valtion edustaja

SDP:n kansanedustajan mukaan tehokkain vastaus energiakriisiin on kulutuksen pienentäminen.

– Maksamme Vladimir Putinin Euroopalle lähettämää laskua. Se näkyy Fortumin Uniper-riskien toteutumisena ja suomalaisten energiakuluissa, SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen sanoi eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheenvuorossa liittyen välikysymykseen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Hän korosti Fortumin olevan tärkeä yhtiö Suomen energiantuotannon huoltovarmuudelle.

– Samaa voi sanoa Saksan Uniperista. Sen kaatuminen sekoittaisi energiamarkkinat sekä Euroopan talouden. Vielä heinäkuussa kokoomuksen edustaja Kai Mykkänen esitti, että Uniper pitäisi päästää konkurssiin. Tämä olisi johtanut Fortumin velkojen erääntymiseen ja ajanut yhtiön konkurssin partaalle, Mäkynen totesi.

– Uniper-sopimus on ”parasta mitä tässä tapauksessa pystyttiin odottamaan”, kuten Varman Risto Murto totesi. Myös markkinoiden on nähty arvostaneen ratkaisua, sillä ratkaisun myötä Fortumin markkina-arvo kasvoi 2 miljardilla eurolla. Kesään verrattuna markkina-arvo on kasvanut yli 3 miljardilla eurolla.

Mäkysen mielestä omistajaohjauksen uudistusta on jatkettava nimeämällä kaikkiin valtionyhtiöihin valtion edustaja. Omistaja-ohjauksen resurssit on koottava eri ministeriöistä yhteen ohjauksen vahvistamiseksi.

– Perehtymällä perussuomalaisten energiapolitiikkaan huomaa nopeasti, että olisimme linjallanne syvällä suossa. Uusiutuvan energian vastustamisella ja fossiilisiin takertumisella olisimme Venäjästä riippuvaisia Keski-Euroopan maiden tavoin. Esitys, että irtoaisimme eurooppalaisesta sähkömarkkinasta, on vahingollinen.

– Onneksi energiapalettimme on monipuolinen ja esimerkiksi kotitalouksia on tuettu energiaremonteissa koko vaalikausi.

Keinot energiakriisiin vastaamiseksi

SDP on esittänyt useita keinoja energiakriisiin vastaamiseksi.

– Pidemmällä aikavälillä kestävät ratkaisut sähkön hinnan merkittävän nousun estämiseksi koskevat puhtaan sähkön tuotannon kasvattamista, siirtoyhteyksien lisäämistä sekä uutta teknologiaa hyödyntäviä keinoja sähkön säästämiseksi ja varastoimiseksi, Mäkynen sanoi.

Hän muistutti sähkön korkean hinnan johtuvan maakaasun korkeasta hinnasta.

– Tärkeänä sähköntuotannon polttoaineena Euroopassa se nostaa myös meidän hintojamme. Suomessa ongelma on liian vähäinen tuotanto suhteessa kysyntään, jolloin joudumme tuomaan sähköä muualta.

– Koska tuotantoinvestoinnit vievät aikaa, on tehokkain vastaus energiakriisiin kulutuksen pienentäminen. Tarvitsemme lisää kysyntäjoustoa. On oleellista, että tukkumarkkinan tilanne välittyy hintana sähkönkäyttäjille. Pääasia on, että sähkön käyttäjä hyötyy kulutuksen ajoittamisesta huipputuntien ulkopuolelle.

Mäkysen mukaan yksi tehokkaimmista lisäkeinoista olisi, että valtio ostaisi huutokaupalla yrityksiltä kysyntäjoustoa.

– Yritykset sitoutuisivat vähentämään sähkönkulutustaan tunteina, joilla hinta on korkeimmillaan. Tämä hyödyttäisi kaikkia sähkönkäyttäjiä alempina hintoina. Tehokkainta olisi hankkia kysyntäjoustoa yhdessä Ruotsin ja Viron kanssa – Norja on jo liikkeellä. Työ- ja elinkeinoministeriössä on varmistettava, ettei kulutusjoustojen lisäämiselle ole esteitä lainsäädännössä ja tehtävä lisätoimia kulutusjouston saamiseksi.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS