Verkkouutiset

Stop-merkki ja rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

”Katastrofaalisen typerää” – tutkija hämmästelee eduskuntaa

Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomessa ei ole totuttu julkiseen keskusteluun ulkopolitiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak katsoo eilisen eduskuntakeskustelun osoittavan, ettei Suomessa ole totuttu julkiseen väittelyyn ulkopolitiikasta.

Hallitus sai eilen vastattavakseen opposition välikysymyksen hybridivaikuttamisesta. Siinä vaaditaan hallitusta varautumaan nykyistä paremmin ” siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen”. Oppositiopuolueet vaativat, että turvapaikanhaku voidaan keskeyttää määräajaksi silloin, jos turvapaikanhaku on muuttunut turvan hakemisesta ulkovallan painostusvälineeksi Suomea vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Keskustelun laukaisijana on ollut Valko-Venäjän rajan EU-naapureiden tilanne. Suomessa tällaisesta vaikuttamisesta on saatu maistiainen talvella 2015-2016, kun Venäjä lähetti Pohjois-Suomeen lyhyessä ajassa 1[nbsp]700 turvapaikanhakijaa. Tilanne saatiin loppumaan kahdenvälisillä neuvotteluilla.

– Keskustelussa on pohjimmiltaan kyse siitä, kuinka löytää tasapaino kansainvälisten velvoitteiden ja ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden sekä laajan skaalan häirinnän välillä, Charly Salonius-Pasternak toteaa eduskunnan keskustelua seuranneessa Twitter-ketjussaan.

– Hallituksen mukaan kyse on virheellisestä vastakkainasettelusta. Oppositio puolestaan pitää hallitusta naiivina, koska mailla on velvoitteita kansalaisiaan kohtaan, hän summaa.

Charly Salonius-Pasternakin mukaan eduskunnan puheenvuoroissa kuultiin aika tiuhaan silkkaa lööperiä.

– Tähän on pakko ottaa kantaa: (hallituksen esittämä) ajatus, ettei kansallisen turvallisuuden lakeja tulisi muuttaa silloin, ”kun tilanne on päällä” ja [käynnissä] kriisi, jossa noita lakeja käytettäisiin ja tarvittaisiin, on katastrofaalisen typerä, hän sanoo.

Tutkija ottaa kantaa myös itse keskusteluun. Hallituksesta on toistuvasti syytetty, että oppositio tekee asiassa sisäpolitiikkaa turvallisuuspolitiikan kysymyksillä.

– Hallitus väittää, että oppositio rikkoo turvallisuuspolitiikan perinteistä konsensukseen perustuvaa lähestymistapaa ottaessaan tämän asian esiin ja että hallitusta ei ole asiallista haastaa tässä – mielenkiintoinen lähestymistapa demokratiaan, Charly Salonius-Pasternak sanoo.

– Oikeasti tämä korostaa sitä, että useimmat suomalaiset eivät ole tottuneet julkiseen ulkopoliittiseen väittelyyn, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)