Verkkouutiset

Kuninkaantammen asuinalue ilmakuvassa Helsingissä 26. kesäkuuta 2023. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Karu arvio TE:ssä: Näin paljon perheen asumiskustannukset nousevat

Kuukausittaiset kustannukset voivat nousta yli 3500 euroon.

Helsinkiläisen 90-neliöisen perheasunnon hoitokulut voivat nousta yhteensä 3 515 euroon kuussa, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi Talouselämälle.

Kero käyttää arvionsa pohjana huoneistoa, jonka hinta on 7 000 euroa neliöltä ja jossa on velkaa 50 prosenttia. Esimerkissä otetaan huomioon indeksitalon ja Tilastokeskuksen keskimääräiset hoitokulut.

Keron arvion mukaan vuonna 2022 kyseisen helsinkiläisen 90-neliöisen perheasunnon hoitokulut olisivat olleet 623 euroa kuussa, yhden prosentin mukaan lasketut korkokulut 263 euroa kuussa ja lainanlyhennys 1750 euroa kuussa, eli yhteensä 2 636 euroa kuussa.

Hänen mukaansa ensi vuonna kyseisen asunnon hoitokulut olisivat jo 715 euroa kuussa. Neljän prosentin mukaan laskettuihin korkoihin menisi 1 050 euroa kuussa ja lainanlyhennykseen 1750 euroa kuussa. Kustannukset olisivat yhteensä 3 515 euroa kuussa.

– Totta kai tuossa on monia oletuksia sisässä myös lainasta. Mutta lainan koko ja korko on kuitenkin keskimääräistä luokkaa tarkoituksellisesti, ettei se siinä mielessä huono asettelu ole ollenkaan. Hoitokulujen arvio on konservatiivinen, Kero sanoo TE:lle.

Kiinteistöliitto julkaisi viime viikolla Indeksitalo-vertailun. Sen mukaan asumiskulut ovat nousseet tänä vuonna laajasti kaikissa vertailuerissä paitsi kiinteistösähkössä. Kuntakohtaisten kustannusten muutoksissa on isoja eroja. Kunnittain korkeimmat kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Järvenpäässä ja Hämeenlinnassa.

LUE MYÖS:
Perheasunnon kiinteistökuluihin menee Helsingissä 4300 euroa vuodessa, suuri ero halvimpaan kuntaan

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)