Verkkouutiset

Stop-merkki ja rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa 12. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Kansanedustaja pelkää: Itäraja ei kestä, jos Vladimir Putin käyttää ihmisiä aseena

Timo Heinonen vaatii nopeita toimia raja-aidan rakentamiseksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pelkää, että hybridivaikuttaminen itärajalla ei ole ohi, vaan se on vasta alkamassa. Hän sanoo olevansa asiasta ”enemmän kuin huolissaan”.

– Lainsäädännön vasemmistohallituksemme suostuin lopulta eduskunnan opposition paineessa korjaamaan rajalain osalta niin, että raja voidaan lain puolesta sulkea, jos sen yli alkaa tulla ihmisiä osana välineellistettyä maahanmuuttoa. Tällaisessa siis (Vladimir) Putin käyttäisi ihmisiä aseenaan vuoden 2015 tapaan ja työntäisi heitä yli itärajan yli kantokykymme. Tällaisesta saimme esimakua joku aika sitten (11/2021) Valko-Venäjän ja Puolan rajalta. Puola oli tilanteessa heräillä ja valmis ja esti painostamisen pakolaisia hyväksi käyttäen, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Tämän johdosta hänen mukaansa kysymys kuuluukin, onko itärajamme valmis tällaiseen.

– Ja valitettavasti joudun itse vastaamaan, että ei ole. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei ole jostain syystä halunnut eikä näin ollen ei myöskään ole ryhtynyt rakentamaan vastaavaa aitaa itärajallemme. Nykyresursseilla ja järjestelmillä ei kymmeniä tuhansia ihmisiä pystytä pysäyttämään jos Putinin Venäjä alkaa puskea nopeasti tuhansia ihmisiä kohti rajaamme.

– Vuoden 2015 tapahtumien olisi pitänyt avata silmät ja diktaattori Vladimir Putinin Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan saada toimet liikkeelle.

Heinonen muistuttaa, että rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara totesi syyskuussa itärajan aidan olevan välttämätön laajamittaisen ja välineellistetyn maahantulon hallitsemiseksi. Heinonen huomauttaa, että mitään konkreettisia tekoja ei puheiden lisäksi kuitenkaan ole tapahtunut.

– Vastustaako aitaa nyt vasemmistohallituksessa kuitenkin joku puolue? Keskusta, RKP, demarit vai vihreät? Vai puuttuuko hallitukselta kokonaan tahto turvata itärajamme puheita tiukemmin?, Heinonen ihmettelee.

Rajavartiolaitoksen selvityksen mukaan vähintään noin viidennes itärajasta pitäisi aidata laittoman maahantulon estämiseksi.

– Nyt tarvitaan tekoja ja nopeaa reagointia. Kriittisimmät kohdat tulisi aidata nyt Puolan tapaan nopeasti ja sen jälkeen ryhtyä kiireellä varsinaisen pysyvän aidan rakentamiseen. Ei tässä voida odotella uutta hallitusta, vaan vastuu on nyt pääministeri Sanna Marinilla ja hänen hallituksellaan, kansanedustaja painottaa.

Heinosen oma arvio on, että Putin tulee käyttämään pakolaisia aseenaan EU:ta ja siten myös Suomea vastaan jo lähikuukausina.

– Valitettavasti ilman rajavartiolaitoksenkin vaatimaa aitaa olemme jälleen kerran EU:n heikoin lenkki.

– Onko talven energiakriisin kanssa niskassamme samaan aikaan myös uusi pakolaiskriisi? Toivoisin, että olisi väärässä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS