Verkkouutiset

Selli Helsingin vankilassa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kansanedustaja ihmettelee: Vaaralliseksi arvioitu rikollinen pääsi vapaaksi

Marko Kilpi esittää mahdollisuutta pitää henkilöä vankeudessa niin pitkään, kunnes vaaraa vakavan väkivaltarikoksen uusimisesta ei ole.

Kokoomuksen kansanedustajan Marko Kilven mukaan sellaisia väkivaltarikoksesta tuomittuja henkilöitä ei tulisi päästää vankeudesta, joilla on todettu olevan riski rikoksen uusimiseen.

Hän viittaa tapaukseen, jossa 30-vuotiasta varkautelaista miestä epäillään taposta. Tapauksesta kertoo Savon Sanomat. Miehen epäillään hakanneen uhrinsa kirveellä hengiltä ja sen jälkeen yrittää hävittää uhriin ruumiin polttamalla.

Kilpi korostaa, että tekijää ei epäillä vakavista väkivaltarikoksista ensimmäistä kertaa. Epäillyn henkirikoksen aikana hän oli koeajalla vankilasta, johon hänet oli tuomittu vakavista väkivaltarikoksista.

– Lista on vähintäänkin kattava. Sieltä löytyy muun muassa iäkkään pariskunnan ryöstö, jonka yhteydessä tekijä oli hakannut pariskunnan miestä vasaralla ja toisen uhrin päälle heittänyt kuumaa vettä, Kilpi kertaa epäillyn aiempaa rikostaustaa julkisessa Facebook-kirjoituksessa.

Tekijällä on myös aiempaa taustaa väkivaltarikoksista ja syyttäjän mukaan tekijän kohdalla on suuri riski rikoksen uusimiseen. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli todennut miehen erityisen vaaralliseksi.

– Asiasta tuntuvat olevan kaikki yhtä mieltä, Kilpi toteaa.

Kilpi jatkaa kysymällä, mitä tällaiselle erityisen vaaralliselle henkilölle eli rikoksen uusijalle tapahtuu.

– Syyttäjä vaatii poikkeuksellisesti yhdistelmärangaistusta, joka tarkoittaa sitä, ettei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen, eikä koevapauteen. Mutta tuomion lusittuaan hänet on päästettävä vapauteen. Jokainen voi kuvitella mitä sitten tapahtuu, Kilpi sanoo.

Kilpi teki edellisellä vaalikaudella aloitteen Pihla Keto-Huovisen (kok.) kanssa varmuusvankeudesta. Sen perusteella henkilöä voitaisiin pitää vankeudessa pitkään, kunnes todetaan, ettei vaaraa enää ole.

– Nyt tällaista mahdollisuutta ei ole.

Hän huomauttaa, että vastaavanlainen lainsäädäntö on olemassa Norjassa ja Tanskassa. Sen perusteella esimerkiksi vuoden 2011 Norjan iskuista tuomittu Anders Breivik pysyy vangittuna koko loppuelämänsä ajan.

– Ja koko Norja on tyytyväinen siitä, Kilpi päättää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)