Verkkouutiset

Kreikkalainen tankkeri. LEHTIKUVA / HANDOUT

Kai Mykkänen: Venäläisen öljyn kuljetukset Suomenlahdella pitää kieltää

Kokoomusedustajan mukaan Vladimir Putinin sotakassan rahoittaminen on lopetettava.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ihmettelee Verkkouutisissa julkaistussa blogissaan, miksi venäläisen öljyn vientikuljetuksia ei saada loppumaan.

– Silmiemme alla Suomenlahdella kulkee Vladimir Putinin sotakassan tärkein öljyvirta emmekä saa sitä hoitavia kreikkalaisia varustamoita kuriin! Kysynpä vaan, miksi ihmeessä emme vieläkään iske Putinille tärkeimpään rahavirtaan, vaikka se kulkee suoraan silmiemme alla, Mykkänen kirjoittaa.

– Putin on riippuvainen öljydollareista. Öljy kulkee Aasiaan valtaosin kreikkalaisten varustamojen mahdollistamana. Kesäkuussa Intia osti Putinilta öljyä kymmenen kertaa enemmän kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Miksi me annamme sen jatkua?

Hän ihmettelee, kuinka uusia ideoita pakotteisiin kerätään pienistä asioista, mutta siltikään eurooppalaisia varustamoja ei kielletä kuljettamasta venäläistä öljyä.

– Se olisi surkuhupaisaa, mutta sodan luonteen huomioiden se on vain surkeaa.

Mykkäsen mukaan venäläistä öljyä kuljetetaan meriteitse päivittäin yli 300 miljoonan dollarin arvosta. Se tekee 100 miljardia dollaria vuodessa.

– Eurooppa tekee koko ajan paljon hankalampia ja kalliimpia asioita Putinin hiekoittamiseksi. Silti tämä ilmeinen kielto venäläisen öljyviennin vaikeuttamiseksi on ollut puoli vuotta jumissa, Mykkänen sanoo.

Euroopan komissio on esittänyt sääntöä, jonka mukaisesti varustamot saisivat kuljettaa venäläistä öljyä Aasiaan ainoastaan, jos sen hinta on tietyn tason alapuolella.

– Liian vähän, liian mutkikkaasti. Euroopalla on varaa kieltää venäläisen öljyn kuljetukset kokonaan ja se kannattaa tehdä, Mykkänen sanoo.

– Miksi jätämme iskemättä siellä, missä saisimme paljon vaikutusta pienellä hinnalla?

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS