Verkkouutiset

Juomat maksetaan kortilla baaritiskillä., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Joka kolmas palvelualoilla työskentelevä pelkää tilanteensa heikkenevän

Ainoastaan joka kymmenes uskoo taloudellisen tilanteensa parantuvan tulevan vuoden aikana.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä pelkää taloudellisen tilanteensa heikentyvän tulevan vuoden aikana, ilmenee tuoreesta Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometrista.

Barometriin vastanneista palvelualojen työntekijöistä yli kolmannes (36,8 prosenttia) odottaa taloudellisen tilanteensa heikentyvän tulevan vuoden aikana ja vain 11,7 prosenttia arvioi sen parantuvan. Vastausten mukaan palvelualalla työskenteleviä huolettaa varsinkin kiihtyvä inflaatio.

Turvallisuusalalla työskentelevistä vastaajista 48,9 prosenttia kertoo taloustilanteensa heikentyneen myös kolmen kuukauden takaiseen verrattuna. Osuus on korkein alan vastaajien osalta yli seitsemään vuoteen.

Kiinteistöpalvelualalla alkuvuoden kehitys on sen sijaan ollut kaksijakoista. Taloudellisen tilanteensa toteaa kolmen kuukauden takaiseen verrattuna kohentuneen 17,5 prosenttia alan vastaajista, mikä on korkein osuus sitten alkuvuoden 2018. Kuitenkin selvästi tätäkin useampi, 34 prosenttia, kertoo tilanteensa heikentyneen.

– Kiinteistöpalveluiden kysyntä on alkuvuodesta kohentunut ja alan tekijöille on ollut enemmän työtunteja tarjolla, mikä vaikuttaa tietysti suoraan monen toimeentuloon. Toisaalta kuluttajahintojen voimakas nousu on tarkoittanut tänä vuonna reaaliansioiden laskua valtaosalle työssäkäyvistä, PAMin ekonomisti Olli Toivanen sanoo tiedotteessa.

Suhdannebarometriin vastanneiden arviot työnantajana toimivan yrityksen kehityksestä ovat heikentyneet hieman. Vastaajista 17,6 prosenttia arvioi työnantajansa taloudellisen tilanteen heikentyvän tulevan vuoden aikana, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 11,9 prosenttia.

Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelevistä vastaajista enää 37,5 prosenttia odottaa työnantajansa taloudellisen tilanteen paranevan tulevan vuoden aikana, kun vielä kolmen kuukauden takaisessa kyselyssä vastaava osuus oli 54,2 prosenttia.

– En pitäisi tätä välttämättä vain negatiivisena merkkinä. Etenkin ravintola-ala on nauttinut monella tapaa ennätyksellisestä kesäkaudesta, josta on huomattavasti vaikeampaa ponnistaa enää taloudellisesti ylöspäin kuin esimerkiksi talven koronakuopasta, Toivanen huomauttaa.

Matkailu- ja ravintola-alan vastaajista peräti 30,1 prosenttia arvioi löytävänsä uuden työpaikan tarvittaessa jo kuukauden sisällä.

Palvelualojen työntekijöiden työmarkkinatilanne koetaankin edelleen laajalti vahvana. Esimerkiksi kaupan alan vastaajista peräti 61,5 prosenttia ei tunne lainkaan työttömyyden uhkaa. Osuus on yhtä lailla korkein suhdannebarometrin historiassa.

– Koronasulkujen päätyttyä kysyntä erityisesti ravintola-alan ammattilaisista on ollut odotetusti valtavaa. Myös kaupan ja tukipalveluiden kuten siivouksen ja vartioinnin palkansaajien työtuntien kehitys on jatkunut vahvana, Toivanen kertoo.

Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 1.−31. heinäkuuta 2022 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 816 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS