Verkkouutiset

VTV havaitsi puutteita pienpuolueiden rahoitusilmoituksissa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IS: Pienpuolueiden rahoituksessa epäselvyyksiä – ”Täysin poikkeuksellista”

Ano Turtiaisen ja Paavo Väyrysen perustamat puolueet joutuivat Valtiontalouden tarkastusviraston hampaisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme pienpuoluetta on joutunut Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) syyniin puoluerahoituksessa olevien epäselvyyksien vuoksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Suurimmissa vaikeuksissa vaikuttaa olevan entisen kansanedustaja Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolue, joka on VTV:n mukaan kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Puolue on jättänyt toimittamatta tarkastuksen ennakkomateriaalit ja jättänyt vastaamatta kysymykseen siitä, onko puolue saanut muuta kuin rahallista tukea. VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlsonin mukaan puoluetta ei ole kyetty tavoittamaan tarkistusta varten.

– Tämä on täysin poikkeuksellista. Sellaista ei ole ennen tapahtunut, Carlson ihmettelee.

Tarkastusmuistion mukaan Valta kuuluu kansalle ei ole toimittanut ajantasaisia ilmoituksia tarkastusajalta eikä vuodelta 2023. Ongelmalliseksi tilanteen tekee sen, että Turtiainen on kertonut julkisuudessa saaneensa Venäjältä 25 000 euron arvoiset liput Pietarin talousfoorumiin.

Turtiaisen mukaan VTV:n selvityspyyntöihin ei ole vastattu, koska ilmaisliput eivät hänen mielestään ole vaalitukea, vaan henkilökohtainen etu.

– Tämä ei ollut puolueen hommaa, vaikka totta kai pyrin nostamaan puoluetta esille, Turtiainen selittää.

Mikäli puolue kieltäytyy yhteistyöstä VTV:n kanssa, voi virasto asettaa puolueelle uhkasakon. Vaalirahoitusvalvonnassa uhkasakko on ollut 5 000 euroa, mutta puolueelle sakon asettaminen olisi Carlsonin mukaan ”ennenkuulumatonta”. Summa voi siis nousta korkeammaksikin.

Ongelmia löytyi myös Kristallipuolueen rahoituskuvioista. VTV:n mukaan puolue on jättänyt toimittamatta vuoden 2022 vaalikampanjan kulu- ja rahoitus­erittely­lomakkeen ja vuoden 2022 yhteenvedon ajantasaisista ilmoituksista.

Carlson kuitenkin huomauttaa, että tällainen puute on varsin tavanomainen.

Paavo Väyrysen perustama Seitsemän tähden liike taas jätti toimintakertomuksensa toimittamatta. Lisäksi puolue sai tukea enemmän kuin laki salli.

Sekä Väyryseen sidoksissa oleva Suomen Linja ry sekä Väyrynen itse antoivat puolueelle ensin lainaa, joka myöhemmin muutettiin lahjoitukseksi. Suomen Linja antoi puolueelle 32 950 euroa, Väyrynen taas 41 400 euroa. Lain mukaan suurin sallittu lahjoitussumma on 30 000 euroa.

– Toiminnassa on tällöin rikottu puoluelakia. Lain rikkomisesta ei ole säädetty sanktioita, Carlson tiivistää.

Väyrynen ei ole enää mukana puolueen toiminnassa, ja se poistettiin puoluerekisteristä vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)