Verkkouutiset

Mielenosoittajia Bushehrin kaupungissa. / Babak Taghvaee / Twitter

Iranin hallinto horjuu, lakot levisivät öljyteollisuuteen

Tutkija muistuttaa öljyalan lakkoilun romauttaneen maan hallituksen 1970-luvun lopulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet useissa kaupungeissa eri puolilla Irania.

Yli tuhannen öljyteollisuuden työntekijän kerrotaan aloittaneen lakon maan eteläosissa ja tukkineen öljynjalostamoille johtavia maanteitä. Osa laitoksista on jouduttu sulkemaan. Pääkaupunki Teheranissa toimivat nuorisoaktivistit ovat kutsuneet koolle koko maan kattavia mielenilmauksia keskiviikolle.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 150 ihmistä on kuollut syyskuun 17. päivänä alkaneissa mielenilmauksissa. Naiset ovat polttaneet huivejaan ja kävelleet kaupunkien kaduilla hiukset paljaana protestiksi islamilaiselle huivipakolle. Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden perusteella autoilijat ovat ilmaisseet tukeaan mielenosoittajille tööttäämällä.

Protestit alkoivat 22-vuotiaan kurditaustaisen Mahsa Aminin saatua surmansa Iranin moraalipoliisin kiinnioton yhteydessä. Häntä syytettiin huivipakon rikkomisesta. Mielenosoituksissa on huudettu maan ylimmän johtajan, ajatollah Ali Khamenein vastaisia iskulauseita. Naispuoliset opiskelijat huusivat presidentti Ebrahim Raisia ”häipymään” tämän vieraillessa Teheranissa sijaitsevassa yliopistossa.

Iranin hallinto on yrittänyt tukahduttaa mielenosoituksia kovin ottein ja syyttänyt levottomuuksista maan arkkivihollisia eli Israelia ja Yhdysvaltoja. Muun muassa Basij-miliisin jäsenten on kuvattu tulittavan opiskelijoita haulikoilla.

Valkoisen talon tuvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan toteaa maailman seuraavan tarkasti Iranin tilannetta. Hän tuomitsee presidentti Ebrahim Raisin lausunnon, jossa hän vertasi mielenosoittajia kärpäsiin. Viranomaiset surmasivat viikonlopun aikana muun muassa nuoren tytön mielenosoitusten yhteydessä.

– Nämä mielenosoittajat ovat Iranin kansalaisia ja heitä johtavat naiset ja tytöt, jotka vaativat arvokkuutta ja perusoikeuksia. Tuemme heitä ja pidämme vastuussa heitä, jotka käyttävät väkivaltaa turhassa yrityksessä hiljentää mielenosoittajien äänet, Jake Sullivan tviittaa.

Asiantuntijat ovat pitäneet viime viikkojen mielenosoituksia mahdollisesti tähän mennessä suurimpana uhkana islamilaiselle hallinnolle. Carnegie-ajatuspajan tutkija Karim Sadjadpour huomauttaa öljyalan työntekijöiden toimineen kriittisenä tekijänä Shaahin valta-aseman kaataneessa vallankumouksessa vuonna 1979.

– Vuoden 1978 alussa Iran tuotti kuusi miljoonaa öljybarrelia päivässä. Lakkoilevat työntekijät pudottivat määrän 1,5 miljoonaan barreliin, mikä johti hallituksen romahdukseen. Iran tuottaa nyt 2,5 miljoonaa barrelia päivässä, eikä heillä ole varaa suureen tai pitkäkestoiseen öljylakkoon, Sadjadpour toteaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)