Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2,2 prosenttia ja inflaatio oli alimmillaan sitten syksyn 2021.
Helmikuussa inflaatio oli 3,0 prosenttia. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli maaliskuussa 0,5 prosenttia.
– Iso ero KHI:n [kuluttajahintaindeksin] ja YKHI:n [yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin] muutosten välillä tulee lähinnä asuntolainojen koroista, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen X-alustalla.
Maaliskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu.
Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja vihannesten halpeneminen. Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,1 prosenttia, mikä johtui enimmäkseen sähkön hinnan laskusta.
Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 4,0 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.
Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää lukemia varsin odotettuina.
– Korkomenoilla yhä keskeinen rooli, koska ovat edelleen korkeammalla kuin vuosi sitten. Muutoin inflaatio tullut reippaasti alas ja moni asia on halventunutkin, Kuoppamäki kommentoi.
Hypo-pankin pääekonomisti Juho Keskinen arvioi, että Lähi-idän konflikti ja kehysriihen alv-korotukset luovat jatkossa jonkinlaista nousupainetta hintoihin.
– Kansallisen inflaation korkokomponentti kohottaa nyt indeksisidonnaisia etuuksia todellista inflaatiota enemmän, hän jatkaa.
Euroalueen inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 2,4 prosenttia.
Kuluttajahinnat (KHI) maaliskuussa +2,2 % y/y. Yhdenmukaistettu YKHI vain +0,5 %, jossa tavarat -1,5 % ja palvelut +3,3 %. Pohjahinnat +1,9 % (ei mukana energiaa ja ei-prosessoitua ruokaa). Iso ero KHI:n ja YKHI:n muutosten välillä tulee lähinnä asuntolainojen koroista. pic.twitter.com/HHRjFP8ylf
— Pasi Sorjonen (@PasiSSorjonen) April 15, 2024
Inflaatio kotimaisella 🇫🇮 mittarilla laski 2,2%iin maaliskuussa. Aika odotettu lukema. Korkomenoilla yhä keskeinen rooli, koska ovat edelleen korkeammalla kuin vuosi sitten. Muutoin inflaatio tullut reippaasti alas ja moni asia on halventunutkin. #ostovoima https://t.co/8mNPsJZSih pic.twitter.com/BIgEPB6bIm
— Pasi Kuoppamäki (@Pasi_Kuoppamaki) April 15, 2024
Inflaation hidastuminen jatkui maaliskuussa. Lähi-idän konflikti ja kehysriihen alv-korotukset luovat kuitenkin jatkossa jonkinlaista nousupainetta hintoihin. Kansallisen inflaation korkokomponentti kohottaa nyt indeksisidonnaisia etuuksia todellista inflaatiota enemmän. pic.twitter.com/6sxm0p11TQ
— Juho Keskinen (@Keskinen_Juho) April 15, 2024