Verkkouutiset

Tomaatteja ja kurkkuja Olarin Prismassa Espoossa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Inflaatio painui alimmilleen sitten syksyn 2021, näissä hyödykkeissä hinnat laskivat eniten

Korkomenot nostivat kuluttajahintoja maaliskuussa, vaikka moni asia on jopa halventunut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2,2 prosenttia ja inflaatio oli alimmillaan sitten syksyn 2021.

Helmikuussa inflaatio oli 3,0 prosenttia. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli maaliskuussa 0,5 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Iso ero KHI:n [kuluttajahintaindeksin] ja YKHI:n [yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin] muutosten välillä tulee lähinnä asuntolainojen koroista, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen X-alustalla.

Maaliskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja vihannesten halpeneminen. Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,1 prosenttia, mikä johtui enimmäkseen sähkön hinnan laskusta.

Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 4,0 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.

Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää lukemia varsin odotettuina.

– Korkomenoilla yhä keskeinen rooli, koska ovat edelleen korkeammalla kuin vuosi sitten. Muutoin inflaatio tullut reippaasti alas ja moni asia on halventunutkin, Kuoppamäki kommentoi.

Hypo-pankin pääekonomisti Juho Keskinen arvioi, että Lähi-idän konflikti ja kehysriihen alv-korotukset luovat jatkossa jonkinlaista nousupainetta hintoihin.

– Kansallisen inflaation korkokomponentti kohottaa nyt indeksisidonnaisia etuuksia todellista inflaatiota enemmän, hän jatkaa.

Euroalueen inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 2,4 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)