Seinäjoella järjestettävän Provinssi-festivaalin uusi linjaus ruoan hinnoittelusta jakaa voimakkaasti mielipiteitä, Iltalehti kertoo.
Festivaali antaa tänä vuonna alennusta ruoka-annosten myyntipaikkojen vuokrista raaka-aineiden mukaan. Alennusta ei saa, jos tarjonnassa on punaista lihaa.
Uuden linjauksen tarkoituksena on vähentää lihankulutusta.
– Kyseessä ei ole uusi käytäntö alalla. Euroopassa tämä on ollut festivaaleilla usein vastaan tullut käytäntö, ja linjaukset saattavat olla jopa jyrkempiä, festivaalijohtaja Ville Koivisto kertoo IL:lle.
– Hinnat eivät ole nousseet viime vuodesta yhdenkään ruokamyyjän osalta. Nyt vain annamme raaka-aineiden perusteella alennusta, Koivisto perustelee.
Tämän lisäksi Provinssi edellyttää myös jokaiselta ruokaa myyvältä toimijalta vähintään yhden vegaanisen ruoka-annoksen tarjoamista. Koiviston mukaan käytäntö on ollut käytössä jo ainakin viiden vuoden ajan.
Myyntipaikkojen hinnat määräytyvät myyjän liikevaihdon mukaan. Festivaali veloittaa liikevaihdosta 22 prosenttia tai vähintään kiinteän minimisumman. Ilman punaista lihaa olevasta ruokalistasta saa yhden, lihattomasta kahden ja täysin vegaanisesta listasta kolmen prosenttiyksikön alennuksen.
Sosiaalisessa mediassa linjaus on IL:n mukaan jakanut voimakkaasti mielipiteitä. Osa kommentoijista on pitänyt linjausta teennäisenä.
– Tuntuu silti teennäiseltä, että keinokastellulla, toisella puolella maapalloa tuotetulla avokadolla pääsee Provinssin suosioon, mutta viiden kilometrin päässä kasvatetulla, maailman korkeimmat hyvinvointistandardit täyttävällä possulla ollaan heikoimmassa luokassa, eräs nettikommentoija ihmettelee.
Provinssin hinnoittelupolitiikasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.