Verkkouutiset

Venäläisten pommittama koulu Bahmutissa 8. kesäkuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP Aris Messinis

Hyökkääjä edennyt Harkovassa ensi kerran viikkoihin

Venäjän hitaalta mutta varmalta vaikuttava eteneminen tykistötulen voimalla jatkuu Itä-Ukrainassa.

Ukrainan pääesikunta ilmoittaa, että sodan 111. päivään eli 14. kesäkuuta mennessä Venäjän armeija on menettänyt muun muassa 32 500 sotilasta, 1434 panssarivaunua ja 3503 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Pudotettuaan eilen iltapäivällä 13. kesäkuuta  venäläisen KA-52-taisteluhelikopterin Izjumin lähellä on Venäjä Ukrainan mukaan nyt menettänyt yhteensä 179 helikopteria.

Venäläiset keskittyvät yritykseen ottaa haltuunsa Bohorodytšnen kylä Slovjanskin pohjoispuolella. Kylään johtavaa tietä pääsee M-03-valtatielle, joka kulkee Slovjanskista Harkovaan ja sieltä Kiovaan.

Samoin venäläismiehittäjät järjestelevät joukkojaan Lymanin suunnassa Slovjanskista koilliseen. Tarkoitus on kehittää hyökkäyssuunta linjalla Lyman-Raihorodok-Jampil-Siversk, joka tarkoittaisi Slovjanskin jäämistä puristuksiin pohjoisesta ja idästä.

Venäläiset ovat vahvistaneet Sjevjerodonetskin alueella joukkojaan kahdella pataljoonan taisteluosastolla. Jatkuvan tykistötulen avulla se yrittää saada Sjevjerodonetskin keskustaa hallintaansa.

Sotatutkimusinstituutti ISW:n mukaan venäläiset tuhosivat viimeisenkin kolmesta Donets-joen ylittävästä sillasta Lysitšansk-Sjevjerodonetsk välillä. Ukrainalaiset sanovat, etteivät heidän joukkonsa ole motissa.

Venäjä jatkaa hidasta etenemistään kohti Bahmutia käyttäen armotonta tykistötultaan saavuttaen osittaista menestystä.  Venäläismiehittäjät ovat lähellä M-03-valtatietä Vidrožennjan kylän lähellä ja jatkavat hyökkäystään Bahmutin suunnassa linjalla Vidrožennja-Vershyna.

Harkovan suunnalla venäläiset ovat ensi kerran edenneet viikkoihin linjalla Ternova-Borshova pyrkien estämään ukrainalaisten etenemisen Ukrainan ja Venäjän-väliselle valtakunnanrajalle. Venäläiset muodostavat alueelle puolustuslinjaa. Ukrainalaiset ovat joutuneet osin vetäytymään jo vapauttamiltaan alueilta.

Etelä-Bugin alueella Hersonissa venäläiset keskittyvät pitämään jo miehittämänsä alueet ja estämään ukrainalaisten vastahyökkäykset.

Britannian puolustusministeriö kertoo, että Venäjän puolustusbudjetti kasvaa 600-700 miljardilla ruplalla eli noin 10 miljardilla eurolla. Tämä tarkoittaa 20 prosentin lisäystä.

Venäjän sotilasbudjetin parempi rahoitustilanne tarkoittaa, että Venäjän sotateollisuus alkaa hiljalleen sopeutua Ukrainan-vastaisen sodan tarpeisiin. Sanktiot voivat osittain estää kaiken Ukrainassa menetetyn korvaamisen.

Venäjän sotabudjetti on hyötynyt kalliista energiahinnoista. Verkkouutiset kertoi eilen tässä, että Euroopan maat ovat rahoittaneet Venäjää fossiilisten polttoaineiden hankkimisella yli 60 miljardilla eurolla koko sodan aikana, ja että esimerkiksi Ranska on itse asiassa lisännyt energiahankintojaan Venäjältä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS