Verkkouutiset

Maakaasun siirtopiste Varsovan lähellä. LEHTIKUVA / AFP Janek Skarzynski

Eurooppa rahoittanut Venäjän sotaa 60 miljardilla eurolla

Pakotetavoitteista huolimatta Ranska on itse asiassa lisännyt energiatuontiaan Venäjältä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ansaitsi fossiilisten polttoaineiden eli öljyn, kaasun ja hiilen viennillä ensimmäisen 100 sotapäivän aikana 93 miljardia euroa, joista 57 miljardia tuli Euroopasta, kirjoittaa ranskalainen talouslehti La Tribune.

Fossiilisten polttoaineiden myyntitulot muodostavat puolet Venäjän federaation budjetista. Lisäksi maa hyötyy maailmanlaajuisesta energian hinnan noususta.

Euroopan unioni on päättänyt venäläisen öljyn vaiheittaisesta ja poikkeuksia sisältävästä tuontikiellosta. Jäsenmaat hyväksyivät lopettavansa välittömästi lähes 70 prosenttia venäläisen öljyn tuonnista ja vuoden loppuun mennessä 90 prosenttia sallien poikkeukset Venäjän energiasta erittäin riippuvaiselle Unkarille. Venäläisestä kaasusta luopumista ei edes pohdita, koska Eurooppa on siitä liian riippuvainen.

Suomalaisen kansalaisjärjestö CREAn pitämän laskurin mukaan Eurooppa on 13. kesäkuuta mennessä tukenut Venäjän sotakassaa jo 60 miljardilla eurolla.

CREAn mukaan EU vastasi 61 prosentista Venäjältä tuodusta kaasusta ensimmäisen 100 sotapäivän aikana (24. helmikuuta – 3. kesäkuuta). Suurimmat venäläisen kaasun ostajat olivat Kiina (12,6 miljardia euroa), Saksa (12,1 miljardia euroa) ja Italia (7,8 miljardia euroa). Suurin osa Venäjän tuloista tulee raakaöljystä (46 miljardia euroa) ja kaasusta kaasuputkia pitkin (24 miljardia).

Puola, Suomi ja Baltian maat ovat merkittävästi vähentäneet tuontiaan Venäjältä, mutta Kiina, Intia, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia ja Ranska ovat lisänneet ostojaan.

– Kun EU pohtii tiukempia pakotteita Venäjälle, on Ranska lisännyt ostojaan Venäjältä nousten maailman suurimmaksi venäläisen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n ostajaksi, sanoo Crean analyytikko Lauri Myllyvirta.

– Ranskan tulisi yhdenmukaistaa tekonsa ja puheensa: jos se todella tukee Ukrainaa, tulisi sen välittömästi lopettaa venäläisen fossiilisen energian tuonti ja kehittää nopeasti uusiutuvia energiaratkaisuja, Myllyvirta huomauttaa.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire sanoi 5. kesäkuuta, että maan hallitus ”etsii korvaavaa tuontia venäläiselle kaasulle ja dieselille”. Ranska kuulemma neuvottelee Arabiemiraattien kanssa ”ainakin väliaikaisesta korvausratkaisusta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)