Verkkouutiset

Meilahden sairaala-aluetta Helsingissä. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Huoli HUSin rahoituksesta – HS: Tuelle tyrmäys SDP:stä ja keskustasta

Hallitukselta on vaadittu lisärahoitusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toiminnan turvaamiseksi.

Joukko kokoomuksen kansanedustajia on vaatinut pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta turvaamaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin rahoituksen.

HUS julkisti keskiviikkona leikkauslistansa merkittävän budjettivajauksen vuoksi. Listalla esitetään esimerkiksi Malmin, Lohjan ja Porvoon yhteispäivystysten lopettamista ja Raaseporin sairaalan leikkauksia.

Kansanedustajien mukaan leikkauksilla olisi romahduttava vaikutus siihen, miten kansalaisten lakisääteiset palvelut voidaan turvata Suomessa. Sote-uudistuksen aiheuttaman Uudenmaan merkittävän rahoitusvajeen takia HUS on pakotettu leikkaamaan tutkimusrahaa 17 miljoonasta 10 miljoonaan.

Monet eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toimivat hallituspuolueiden edustajat suhtautuvat Helsingin Sanomien haastattelussa kielteisesti ylimääräisen rahoituksen myöntämiseen HUSille.

SDP:n Matias Mäkysen mukaan asia pitäisi ratkaista ensisijaisesti Uudenmaan alueiden kesken. Hän sanoo, että ensi vuoden palvelutarpeen kasvu on otettu rahoituksessa täysimääräisesti huomioon. Mäkynen toimii Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa.

– Jokainen alue saa ensi vuonna enemmän rahaa kuin mitä ne tänä vuonna käyttävät, HUS-alueet lähes 300 miljoonaa, Matias Mäkynen toteaa.

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo koko järjestelmän menevän pieleen, jos rahaa aletaan antaa hyvinvointialueille ohjattavan rahoituksen päälle. Hän toimii Lapin hyvinvointialueen valtuustossa.

– Kaikki alueet näyttävät nyt kipuilevan rahoituksen kanssa, Lohi sanoo.

RKP:n Veronica Rehn-Kiven mukaan HUSin säästölistaa ei pidä hyväksyä. Rahat olisi kuitenkin löydyttävä alueilta. Sote-valiokunnassa toimiva vihreiden Noora Koponen pitää kokoomusedustajien esittämää huolta perusteltuna ja painottaa, että potilasturvallisuus pitää voida taata kaikille hyvinvointialueiden asukkaille.

– Tällä hetkellä laskelmat näyttävät siltä, että sen toteutuminen on haastavaa, kansanedustaja sanoo.

Koposen mukaan asiasta pitää ensisijaisesti keskustella alueiden ja HUSin kesken, mutta valtio voisi olla mukana pohtimassa rahoitusta, jos tässä ei onnistuta.

LUE MYÖS:
Kansanedustajat vaativat hallitusta pelastamaan HUSin rahoituksen (VU 29.9.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS