Verkkouutiset

Ambulanssi ajossa Meilahden sairaala-alueella Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustajat vaativat hallitusta pelastamaan HUSin rahoituksen

Merkittävän rahoitusvajeen takia HUS on pakotettu tekemään leikkauksia.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa, Mia Laiho, Heikki Vestman, Sari Multala ja Pihla Keto-Huovinen vaativat hallitukselta lisärahoitusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toiminnan turvaamiseksi.

HUS julkisti keskiviikkona leikkauslistansa merkittävän budjettivajauksen takia. Listalla esitetään esimerkiksi Malmin, Lohjan ja Porvoon yhteispäivystysten lopettamista ja Raaseporin sairaalan leikkauksia.

Kansanedustajien mukaan HUSin ehdottamilla leikkauksilla olisi romahduttava vaikutus siihen, miten kansalaisten lakisääteiset palvelut voidaan turvata Suomessa.

– Päivystykset ovat jo nyt olleet ruuhkautuneita. Mikäli HUSin ehdottamat leikkaukset toteutuisivat päivystykset eivät selviytyisi lisääntyneestä kuormasta, ja tilat eivät riittäisi suurempien potilasmäärien vastaanottamiseen, mikä johtaisi väistämättä potilasturvallisuuden vaarantumiseen.

– Synnyttäjiä on ohjattu myös toistuvasti Naistenklinikalta ja Jorvista Lohjan sairaalaan, joten synnytyssairaaloiden vähentäminen ei ole realistista, Laiho toteaa tiedotteessa.

Kansanedustaja Heikki Vestmanin mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen päättämä Uudenmaan puutteellinen sote-rahoitus uhkaa romuttaa päivystyksen.

Esimerkiksi esitys Porvoon sairaalan trauma- ja yhteispäivystyksen lakkauttamisesta ja siirtämisestä ruuhkaiseen Peijakseen on Vestmanin mukaan edesvastuuton.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen aiheuttaman Uudenmaan merkittävän rahoitusvajeen takia HUS on pakotettu leikkaamaan tutkimusrahaa 17 miljoonasta 10 miljoonaan.

Kokoomusedustajien mukaan maan suurimman yliopistosairaalan tekemällä tutkimuksella on suora vaikutus lääketieteen ja koko terveydenhuollon kehitykseen sekä laatuun koko Suomessa.

– Näin valtava leikkaus uhkaa vaarantaa vakavasti HUSin kliinisen tutkimuksen ja potilaiden korkealaatuisen hoidon. Tutkimus on välttämätöntä yliopistosairaalan korkeatasoiselle toiminnalle ja hoidolle, Sarkomaa kommentoi.

– Hallituksen on kannettava vastuunsa, ettei sote-muutos vaaranna Suomen korkeatasoista erikoissairaanhoitoa ja valtakunnallisista vastuista huolehtivan HUS toimintaedellytyksiä, edustajat toteavat.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS