Verkkouutiset

Auton suuntavilkku. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Huolestuttava tulos: Moni autoilija rikkoo tätä sääntöä liikenteessä

Autoilijan on käytettävä vilkkua liikenneympyrästä poistuessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenneympyrästä poistuvan kuljettajan on viestittävä kääntymisestään suuntamerkillä eli vilkulla. Liikenneturvan seurantojen mukaan neljäsosa autoilijoista ei kuitenkaan käytä vilkkua liikenneympyrässä. Kolme neljästä autoilijasta käytti seurannan mukaan vilkkua oikeaoppisesti.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen kertoo tiedotteessa, miksi suuntamerkin näyttäminen on tärkeää.

– Vilkun käyttö lisää liikenteen joustavuutta. Jos et näytä suuntamerkkiä, seuraavat ympyrään ajavat jäävät odottamaan tietoa siitä, mihin suuntaan olet menossa. Kanssakulkijat eivät osaa lukea ajatuksiasi, joten kerro heille aikeistasi.

Karvosen mukaan pienet liikenneympyrät ovat haastavampia sen takia, että voi olla vaikea tietää missä kohtaa vilkku kannattaisi laittaa päälle.

– Hankaluus ei poista velvollisuutta. Hyvä nyrkkisääntö on laittaa vilkku päälle mahdollisimman ajoissa kuitenkin niin, että muille on selkeää mistä liittymästä olet poistumassa.

Liikenneympyrään saapuvien on väistettävä sekä pyöräilijöitä, kävelijöitä ja mopoilijoita että ympyrässä jo olevaa ajoneuvoliikennettä. Ympyrästä poistuvien ajoneuvojen taas on väistettävä suojatiellä tai pyörätien jatkeella kulkevia.

Sujuvuuden lisäksi vilkun käyttö tekee liikenteestä turvallisempaa, kun muut kanssaliikkujat pystyvät paremmin ennakoimaan toimiasi. Suuntamerkillä autoilija kertoo kääntymisaikeensa myös risteävää tietä ylittäville jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

– Kun kaikilla on selkeät pelisäännöt ja jokainen tietää mihin kukakin on menossa, on liikenteessä liikkuminen sekä sujuvampaa että turvallisempaa, Karvonen muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)