Verkkouutiset

Sisäkuva helsinkiläisestä ravintolasta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

HS: Viime hetkellä perutut pöytävaraukset kuormittavat ravintoloita

Peruutuksilla on sitä suurempi vaikutus, mitä pienemmästä ravintolasta on kyse.

Suurille seurueille tehtyjen pöytävarausten peruminen viime hetkellä voi tulla kalliiksi ravintoloille, Helsingin Sanomat kertoo.

Helsinkiläisen ravintola Juran keittiömestari Jura Männistön mukaan peruutukset korostuvat etenkin silloin, kun kaupungissa on menossa jokin suuri tapahtuma tai nyt meneillään oleva pikkujoulukausi. Vaikka ravintolaillallisen peruminen esimerkiksi sairaustapauksen vuoksi on inhimillistä, asiakkaat tulevat harvoin miettineeksi perumisen vaikutuksia ravintolalle.

– Me emme ole viranomaisia tai poliiseja, emmekä voi ketään pakottaa paikalle. Enkä halua ketään syyllistää, koska peruutukset esimerkiksi terveyssyistä ovat ihan luonnollisia, Männistö sanoo HS:lle.

Joissakin tilanteissa seurue on voinut tehdä varauksen useampaan eri ravintolaan ja valinnut niistä, minkä ravintolan ottaa. Vaikka varaus peruttaisiin etukäteen, ravintola on voinut tehdä järjestelyitä esimerkiksi ruoka-aineiden suhteen etukäteen. Kun varaus perutaan, ruoka-aineisiin varatut raaka-aineet voivat päätyä suoraan hävikkiin. Myös henkilökunnan määrää suunnitellaan sen mukaan, kuinka kiireiseltä ilta etukäteen vaikuttaa.

Viime hetkellä peruuntuvat pöytävaraukset vaikuttavat ravintolaan sitä enemmän, mitä pienemmästä paikasta on kyse. Ravintolapäällikkönä Männistö toivoo, että seurueet peruisivat pöytävarauksen viimeistään edellisenä päivää, jos se on mahdollista.

– Taloudellisesti jos mietitään niin, että illan aikana on tulossa kaksikymmentä asiakasta ja paikalle tuleekin vain kymmenen, niin käytännössä tulos illalta on plus-miinus-nolla. Eli vähän sama, että olisimmeko olleet auki ollenkaan, Männistö sanoo.

Joissakin ravintoloissa on käytössä erillinen peruutusmaksu, jolloin asiakas saa laskun varauksesta, vaikka ei olisi käyttänytkään sitä. Männistö kertoo HS:lle, ettei koe peruutusmaksun sopivan ravintolan tyyliin.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS