Verkkouutiset

Työntekijöitä palaverissa. PIXABAY

HS: Tästä työpaikan huono ilmapiiri yleensä johtuu

Ensimmäiset merkit työpaikan heikentyneestä ilmapiiristä liittyvät lähes poikkeuksetta kommunikaatioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yleisin syy työpaikan huonolle ilmapiirille on heikko johtaminen, asiantuntijat arvioivat Helsingin Sanomille.

Esimerkiksi Lähtijät-podcastin teettämän kyselytutkimuksen mukaan yleisin syy irtisanoutumiseen olivat puutteet esihenkilöiden johtamistaidoissa. Kyselyyn vastasi kevään aikana lähes kolme tuhatta suomalaista työntekijää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lähtijät-podcastin juontajan ja kehitysjohtaja Ulla Jonesin mukaan puutteet johtamisessa häiritsivät etenkin naispuolisia vastaajia. Heistä moni kertoi vaihtaneensa työpaikkaa liiallisen asiakeskeisen johtamisen takia.

– Naisten mielestä hyvä johtajuus on ennen kaikkea reilua, välittävää ja ihmislähtöistä. Sellaisen perässä he vaihtavat työpaikkaa tai lähtevät yksipuolisen asiakeskeistä johtajuutta pakoon, Jones sanoo HS:lle.

Asiakeskeinen johtaminen korostuu isoissa muutoksissa, kuten esimerkiksi organisaatiouudistuksissa. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntijan, valmentaja Peter Peitsalon mukaan moni esihenkilö tekee näissä tilanteissa yleisen virheen sanelemalla, että tilanteessa ”asiat on käsitelty loppuun ja on syytä jättää pulinat pois”.

– Ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä hyväksyneet muutosta tai käyneet sitä henkisesti läpi. Kieltäminen saattaa aiheuttaa kyräilyä ja selän takana puhumista, Peitsalo sanoo HS:lle.

Ensimmäiset merkit työpaikan heikentyneestä ilmapiiristä liittyvät lähes poikkeuksetta kommunikaatioon. Tämä ilmenee esimerkiksi siten, että työntekijän esihenkilölle esittämät kysymykset jäävät vaille vastausta tai hän ei saa palautetta työstään. Myös työntekijän antama palaute voi jäädä vaille vastausta tai sen merkitystä vähätellään.

Ulla Jonesin mukaan heikentynyt ilmapiiri voi johtaa siihen, että työntekijät eivät avoimesti ole eri mieltä mistään eivätkä kommentoi työpaikan asioita.

– Kukaan ei lähde mihinkään mukaan tai ilmoittaudu vapaaehtoiseksi. Tarjottuja ehdotuksia vastaan saatetaan kyllä purnata, Jones kuvailee tulehtunutta tilannetta.

Samoilla linjoilla on Great place to work -organisaation Suomen toimitusjohtaja Katriina Grönqvist. Hänen mukaansa monesti ensimmäisenä oireilevat työntekijät, joiden kunnianhimoisuus työtään kohtaan laskee.

– Ihminen saattaa ajatella, että teen vain sen mistä minulle maksetaan ja mitä minulta odotetaan. Nämä ihmiset ovat ennen olleet juuri niitä yrityksen vahvoja hartioita.

Grönqvistin mukaan yrityksissä tulisi suhtautua ilmapiiriongelmiin vakavasti, sillä pitkittyessään yritys alkaa menettää itselleen kannattelevia työntekijöitä. Työntekijöiden alentunut kunnianhimoisuus johtaa myös yrityksen tekemän tuloksen heikkenemiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)