Verkkouutiset

Unkarin pääministerin Viktron Orbánin pelätään estävän avun päättämisestä Ukrainalle. AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

EU uhkaa sulkea Unkarin äänestyksistä

Diplomaatin mukaan Ukraina-paketin torjuminen voi viedä Unkarilta äänioikeuden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin jäsenmaat uhkaavat sulkea Unkarin pois unionin neuvoston äänestyksistä, mikäli maa estää 50 miljardin suuruisen apupaketin hyväksymisen Ukrainalle. Aiheesta kertoo Politico.

Euroopan parlamentti on aiemmin tässä kuussa hyväksynyt päätöslauselman, jossa se tuomitsee Unkarin hallituksen ”tahalliset, jatkuvat ja systemaattiset pyrkimykset heikentää EU:n perusarvoja”. Parlamentti pitää valitettavana, ettei Unkarin kohdalla ole aktivoitu artiklaa 7.

Niin sanottu artikla 7 on vakavin poliittinen sanktio, jonka Euroopan unioni voi kohdistaa jäsenvaltioonsa. Sen käyttöönottoa voi esittää joko Euroopan parlamentti, Euroopan komissio tai jäsenvaltioiden enemmistö. Aloitteen käsittelevät kaikki jäsenvaltiot. Valtio, johon sanktio kohdistuu, voi menettää esimerkiksi oikeuden äänestää.

Unionin on tarkoitus äänestää ensi viikolla avustaan Ukrainalle.

Joulukuussa Unkarin pääministeri Viktor Orbán esti EU:n pyrkimyksen lähettää Ukrainalle apua. Orbán sanoi tuolloin olevansa valmis vapauttamaan veto-oikeutensa vain, jos EU vapauttaisi oman jäädytetyn apunsa Unkarille.

EU on jäädyttänyt rahoitustaan Unkarille sen oikeusvaltiorikkomusten vuoksi. Joulukuussa osa Unkarin jäädytetystä rahoituksesta päätettiin vapauttaa.

– Jos Orbán todella estää jälleen sopimuksen (budjetista ja Ukrainalle myönnettävistä 50 miljardista eurosta) helmikuun huippukokouksessa, 7 artiklan käyttäminen Unkarin äänioikeuden poistamiseen voi olla todellinen vaihtoehto, kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä EU-diplomaatti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)