Verkkouutiset

Suomalaisten laskenut elintaso näkyy ostoskorissa, johon valitaan edullisempia tuotteita. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Suomalaisten elintasossa luultua rajumpi romahdus

Ekonomistin laskujen mukaan suomalaisten palkansaajien elintaso on pudonnut vuoden 2009 tasolle
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuussa suomalaisten reaaliansioiden lasku oli 4,8 prosenttia vuoden takaisesta. Viime vuonna puolestaan suomalaisten reaaliansioiden lasku oli suurinta 60 vuoteen.

Lähi-Tapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro arvioi Helsingin Sanomille, että suomalaisten elintaso on pudonnut vuoden 2009 tasolle kohonneen inflaation takia. Hintojen nousu on ollut suurempaa kuin palkkakehitys, mikä näkyy kotitalouksien kulutustottumusten muutoksissa. Kuluttajat vaihtavat halvempiin tuotteisiin ja luopuvat joistain hankinnoista. Moni aloittaa menojen karsinnan arjen huvituksista, kuten ravintolakäynneistä ja matkustelusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Taloustieteilijät puhuvat reaaliansioiden laskusta, joka tarkoittaa elintason laskua. Reaaliansiot puolestaan tarkoittavat palkan ostokykyä palkan saamishetkellä, ja se lasketaan poistamalla palkasta inflaation vaikutus.

– Inflaatio on palkkojen ostovoiman hävittäjä, mutta yhtäältä se on kaiken muunkin ostovoiman, kuten säästöjen, hävittäjä, Nummiaro sanoo Helsingin Sanomille.

Inflaatio nakertaa myös suomalaisten säästöjä. Säästöjen kerryttäminen hidastuu, kun aiempaa suurempi osuus palkasta menee arjen pyörittämiseen. Säästöjä voidaan myös käyttää arjen kasvaneiden kustannusten kattamiseen.

– Pahimmassa tapauksessa joudutaan ottamaan velkaa, Nummiaro toteaa.

Nummiaron mukaan elintason lasku ei koske kaikkia suomalaisia samalla tavalla. Siinä, missä pienituloiset palkansaajat käyttävät yhä suuremman osuuden ansioistaan arjen perustarpeisiin, hyvätuloiselle kasvavat kustannukset voivat tarkoittaa ulkomaanmatkan vaihtamista kotimaan kohteeseen tai he saavat vähemmän rahaa säästöön. Kaikista hyvätuloisimpien kohdalla ei Nummiaron mukaan voi puhua elintason laskusta, vaan se pysyy tulovirran mukana samana.

Vaikka inflaatio tulee vielä tämän vuoden pysyttelemään palkkojen nousua korkeammalla tasolla, Nummiaro arvioi tilanteen kääntyvän jo ensi vuonna. Hän uskoo kääntymisen alkavan jo kuluvan vuoden puolella.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)