Verkkouutiset

Pääministeri Sanna Marin. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

HS: Pääministeri lämpeni Natolle jo ennen Venäjän hyökkäystä

Sanna Marin sanoo tienneensä jo hyvän aikaa, että Nato-hakemuksen jättäminen on pian edessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Helsingin Sanomissa, että hakeminen oli hänelle selvää helmikuun 24. päivän aamuna, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Tiesin jo nukkumaan käydessäni, että tuleva yö olisi… Että nyt joko tapahtuu tai ei tapahdu. Tunnelma oli painostava. Heräsin hyvin aikaisin, kun minuun oltiin yhteydessä. Sain tiedon Venäjän hyökkäyksestä ja tiesin, että kaikki on nyt muuttunut. Olin hyvin pian aivan varma, että Suomi ja todennäköisesti myös Ruotsi tulevat hakemaan Nato-jäsenyyttä, hän sanoo.

Marin kertoo olleensa sotilaallisen liittoutumisen kannalla jo ”pitemmän aikaa”, vaikka puolueen virallinen linja on ollut toinen. Myönteinen Nato-kanta on kypsynyt hänen pääministerikaudellaan.

– Kun olen aloittanut pääministerinä ja erityisesti, kun olen käynyt EU-tasoisia keskusteluja. Sinä aikana oma kannanmuodostukseni eteni. Kantani muuttumiseen vaikutti ennen muuta sen näkeminen, kuinka tiivistä yhteistyötä puolustuksen puolella monet EU-maat tekevät Naton puitteissa. Suomi on kumppanimaa, mutta se on erilainen asema kuin olla Naton jäsenmaa, hän selittää.

– Olin aivan varma, että Suomi ja todennäköisesti myös Ruotsi tulevat hakemaan Nato-jäsenyyttä, Marin jatkaa.

Tarkkaa hetkeä kantansa muuttumiselle Marin ei osaa määrittää, mutta kielteisen kannan kääntyminen myönteiseksi alkoi vuonna 2020. Pääministeristä alkoi näyttää luonnolliselta kehityskululta, että ennemmin tai myöhemmin Suomi ja Ruotsikin hakeutuisivat Natoon.

Hän sanoo myös Venäjän ”yhä pahentuneen” toiminnan vaikuttaneen näkemystensä muuttumiseen.

– Tärkeintä on se, että Suomi ja suomalaiset ovat turvassa ja ettei Suomessa ikinä jouduttaisi kokemaan sellaista, mitä olemme historiassa kokeneet.

Marinin mukaan hän kertoi myönteisestä Nato-kannastaan joillekin läheisimmille ihmisilleen kabinetissaan ja puolueessaan, muttei halua eritellä heitä nimeltä. Ennen Venäjän hyökkäystä hän ei uskonut, että kysymys tulisi ajankohtaiseksi ennen SDP:n vuoden 2023 puoluekokousta.

– Olen ajatellut niin, että Venäjän toiminnan vuoksi kansalaisten näkemykset tulevat Suomessa ja Ruotsissa muuttumaan pitemmän ajan kuluessa. Mutta olin ajatellut, että tämä keskustelu käydään tulevaisuudessa. Ukrainan sota muutti tilanteen, ja olemme käyneet keskustelun tänä keväänä, Marin sanoo HS:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS