Verkkouutiset

Maastokuorma-autoja tuotantolinjalla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HS: Nato-jäsenyys hyödyttää puolustusteollisuutta – ”kiinnostus yrityksiämme kohtaan kasvanut”

Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n pääsihteerin mukaan Suomessa on opittavaa puolustusliiton hankintatapojen ymmärtämisessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen pitää nyt opetella entistä tarkemmin, miten Nato-jäsenyyden puolustusteollisuudelle tuomat mahdollisuudet saataisiin hyödynnettyä, toteaa puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n pääsihteeri Tuija Karanko Helsingin Sanomille.

Karanko valittiin hiljattain Naton teollisuusryhmän eli NIAGin ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. NIAG on osa sotilasliiton siviilirakennetta. Ryhmässä kokoontuvat jäsenmaiden ja kumppanimaiden teollisuuden edustajat. Ryhmä neuvoo Naton eri elimiä ja tuottaa näille selvityksiä kysymyksissä, jotka koskevat teollisuutta ja suorituskykyjen kehittämistä.

– Me lähdemme tähän [Naton] yhteistyöhön 70 vuoden takamatkalta mukaan. Tämä on avainpaikka siihen, mitä kaikkea Natossa tehdään, Karanko sanoo HS:lle.

Sota Ukrainassa on korostanut puolustusteollisuuden roolia ja kasvattanut tuotannon tarvetta räjähdysmäisesti. NIAG on Natossa se taho, jonka kanssa keskustelua tarpeista ja panostuksista käydään.

Karangon mukaan Suomessa on opittavaa Naton hankintatapojen ymmärtämisessä. Puolustusmateriaalien kauppaa käydään EU:ssa ja Natossa tietyiltä osin eri säännöin.

EU:ssa jäsenmailla on velvollisuus direktiiviin perustuen kilpailuttaa puolustus- ja turvallisuushankintansa. Niin sanotut vastakaupat ovat periaatteessa kiellettyjä. Naton tehdessä hankintoja itselleen Suomi voi kauppoihin lähtiessään vaatia myös itselleen vastinetta.

Karanko kertoo, että Nato-jäsenyys on jo nyt hyödyttänyt Suomen puolustusteollisuutta.

– Mielenkiinto on nyt lisääntynyt yrityksiämme kohtaan ihan selkeästi.

Hänen mukaansa jäsenmaan ja ei jäsenmaan välinen henkinen ero on suuri Nato-maiden kilpailutuksissa. Hankinnoissa suositaan monesti jäsenmaita.

Puolustusteollisuuden tuotantoa ei ole Euroopassa saatu kasvatettua riittävän nopeasti Venäjän hyökkäyssodan alettua, mikä on heijastunut muun muassa Ukrainan pulaan tykistöammuksista. Yritykset tarvitsisivat pitkäaikaisia tilauksia tai puitesopimuksia, jotta ne voisivat sitouttaa alihankintaketjunsa toimintaan. Karangon mukaan yritykset ovat investoineet niin paljon kuin ovat uskaltaneet ilman tilauksia ja omalla riskillään.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)