Verkkouutiset

Paritalokokonaisuuden Neljäs Tiira sauna Naantalin asuntomessujen mediatilaisuudessa Naantalin Lounatuulessa 19. toukokuuta 2022., LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

HS: Mobiilidatan käyttö voi kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin saunan lämmittäminen

Mobiiliverkkoa käytettäessä myös sähkönkulutus kasvaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokuvan katsominen mobiililiittymän kautta vastaa jopa saunan lämmitystä, Helsingin Sanomat kertoo.

Tämä johtuu siitä, että mobiiliverkkoa käytettäessä tietoliikenteen lisäksi myös sähkönkulutus kasvaa. Kun mobiiliverkko kuormittuu ja tukkeutuu, niin verkon kapasiteettia on kasvatettava eli tarvitaan investointeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suurin juttu tässä on infrastruktuuri, Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner sanoo HS:lle.

Mobiiliverkon käyttö kuluttaa myös paljon enemmän sähköä kuin kuituyhteyksien käyttö.

Kyse ei ole pienestä asiasta. Manner muistuttaa HS:ssä, että 80 prosenttia verkossa liikkuvasta datasta on videota. Melkein puolet datasta liikkuu mobiililiittymien kautta.

– Jokainen bitti mobiiliverkkoon lisää virrankulutusta.

Mannerin mukaan sähkön kulutus ja sen aiheuttamat kustannukset liittyvätkin suuressa mittakaavassa tietoverkkojen käyttöön.

– Tätä voisi verrata sähkösaunan lämmitykseen. Jos yhdessä kodissa laitetaan sauna lämpiämään, se ei tunnu missään, mutta kun miljoonassa kodissa lämmitetään sauna samaan aikaan, se alkaa tuntua Fingridissä, Manner sanoo HS:lle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahden tunnin mittaisen elokuvan katsominen 4K-tasoisella kuvalla mobiililiittymän kautta lisää mobiiliverkon sähkön kulutusta saman verran kuin saunan lämmittäminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)