Verkkouutiset

Paritalokokonaisuuden Neljäs Tiira sauna Naantalin asuntomessujen mediatilaisuudessa Naantalin Lounatuulessa 19. toukokuuta 2022., LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

HS: Mobiilidatan käyttö voi kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin saunan lämmittäminen

Mobiiliverkkoa käytettäessä myös sähkönkulutus kasvaa.

Elokuvan katsominen mobiililiittymän kautta vastaa jopa saunan lämmitystä, Helsingin Sanomat kertoo.

Tämä johtuu siitä, että mobiiliverkkoa käytettäessä tietoliikenteen lisäksi myös sähkönkulutus kasvaa. Kun mobiiliverkko kuormittuu ja tukkeutuu, niin verkon kapasiteettia on kasvatettava eli tarvitaan investointeja.

– Suurin juttu tässä on infrastruktuuri, Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner sanoo HS:lle.

Mobiiliverkon käyttö kuluttaa myös paljon enemmän sähköä kuin kuituyhteyksien käyttö.

Kyse ei ole pienestä asiasta. Manner muistuttaa HS:ssä, että 80 prosenttia verkossa liikkuvasta datasta on videota. Melkein puolet datasta liikkuu mobiililiittymien kautta.

– Jokainen bitti mobiiliverkkoon lisää virrankulutusta.

Mannerin mukaan sähkön kulutus ja sen aiheuttamat kustannukset liittyvätkin suuressa mittakaavassa tietoverkkojen käyttöön.

– Tätä voisi verrata sähkösaunan lämmitykseen. Jos yhdessä kodissa laitetaan sauna lämpiämään, se ei tunnu missään, mutta kun miljoonassa kodissa lämmitetään sauna samaan aikaan, se alkaa tuntua Fingridissä, Manner sanoo HS:lle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahden tunnin mittaisen elokuvan katsominen 4K-tasoisella kuvalla mobiililiittymän kautta lisää mobiiliverkon sähkön kulutusta saman verran kuin saunan lämmittäminen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)