Verkkouutiset

Edustajat peräänkuuluttavat laajemman Kiina-strategian päivittämistä. Wikimedia Commons / CC BY 2.5 DK, Johannes Jansson

HS: Kokoomuksen ja SDP:n edustajat vaativat Suomen Kiina-strategian päivittämistä

Laajempi Kiina-strategia käsittelisi ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi elinkeinoelämää, tiedettä, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) sekä jäsen Matias Mäkynen (sdp) kertovat Helsingin Sanomissa näkemyksensä siitä, että Suomen pitäisi harkita Kiina-strategiansa päivittämistä.

Grahn-Laasosen mukaan luonteva paikka tälle olisi seuraava ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, mutta asiasta voisi tehdä myös laajempaa analyysia.

– Se koskee suurelta osin myös elinkeinoelämää, tiedettä, tutkimusta ja innovaatio­toimintaa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Edustajat näkevätkin, että Kiina-strategian päivittäminen voitaisiin tehdä erillisenä ulkoministeriön johdolla tehtävänä työnä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ohella. Suomessa on valmisteltu tällä tavalla Afrikka-strategia.

Kiina on Euroopan talouden kannalta merkittävämpi kuin Venäjä, josta on tuotu lähinnä fossiilisia polttoaineita. Saksa onkin jo päättänyt aloittaa valmistelun irtautumisesta Kiina-riippuvuudesta.

Grahn-Laasonen ja Mäkynen näkevät, että ensisijaisesti päätöksiä Kiinan suhteen tulisi tehdä EU-tasolla. Mäkynen kertoo, että EU:ssa on aloitettu muun muassa kriittisten raaka-aineiden strategian valmistelu.

– Ensisijaisesti EU:n tulisi toimia tässä kysymyksessä mahdollisimman yhtenäisesti, se olisi koko EU:n etu, Mäkynen sanoo.

– Mutta on myös tilanteita, joista meidän pitää pysytä tekemään päätöksiä kansallisesti ja jotka eivät edes liity EU:n toimivaltaan. Esimerkiksi kiinalaisia Suomeen kohdistuvia hankkeita meidän pitäisi pystyä tarkastelemaan kriittisesti, hän jatkaa.

Grahn-Laasonen peräänkuuluttaa laajempaa keskustelua geopoliittisista riskeistä eduskunnassa. Hän sanoo, että tilanne ei suinkaan ole mustavalkoinen.

– Helposti nähdään Kiina joko valtavana markkinamahdollisuutena tai sitten vaaditaan vetäytymistä kokonaan. Toivoisin, että löytyisi sävyjä myös niiden välistä.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS