Verkkouutiset

Salmiakkia kuvituskuvassa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

HS: EU-säädös pysäytti salmiakin tuotannon

Pastilleja valmistavan yrityksen mukaan tuotanto on ollut pysähdyksissä noin vuoden ajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Apteekeissa myytävien salmiakkipastillien tuotanto on pysähtynyt EU-säädösten takia. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Apteekin salmiakki- pastilleja valmistavan Haganolin toimitusjohtaja Jari Simola kertoo tuotannon olleen pysähdyksissä jo noin vuoden ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tilanne liittyy EU:n säädökseen ja aineeseen nimeltä matriini. Sitä voi olla esimerkiksi lakritsijauheessa. Koska matriinia ei ole tutkittu riittävästi, sitä ei saa olla EU:ssa myytävissä elintarvikkeissa käytännössä lainkaan.

Matriini voi päätyä lakritsiin Sophora-suvun kasvista, tai se voi olla peräisin torjunta-ainekäytöstä. Mahdollisten terveyshaittojen kannalta ei ole merkitystä, mistä matriinin jäämä on lähtöisin, kertoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinonen Elintarvikkeiden koostumusjaostosta HS:lle.

Raaka-ainepula ei kuitenkaan kosketa kaikkia salmiakkituotteita valmistavia yrityksiä. Esimerkiksi Fazerilla ei ole ollut saatavuushaasteita lakritsin tai salmiakin raaka-aineisiin liittyen.

Myös Haganolin raaka-ainepula on hellittämässä. HS:n mukaan yritys saanut matriinitonta lakritsin raaka-ainetta. Simola sanoo maksaneensa siitä 90 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin käyttämästään raaka-aineesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)