Verkkouutiset

Salmiakkia kuvituskuvassa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

HS: EU-säädös pysäytti salmiakin tuotannon

Pastilleja valmistavan yrityksen mukaan tuotanto on ollut pysähdyksissä noin vuoden ajan.

Apteekeissa myytävien salmiakkipastillien tuotanto on pysähtynyt EU-säädösten takia. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Apteekin salmiakki- pastilleja valmistavan Haganolin toimitusjohtaja Jari Simola kertoo tuotannon olleen pysähdyksissä jo noin vuoden ajan.

Tilanne liittyy EU:n säädökseen ja aineeseen nimeltä matriini. Sitä voi olla esimerkiksi lakritsijauheessa. Koska matriinia ei ole tutkittu riittävästi, sitä ei saa olla EU:ssa myytävissä elintarvikkeissa käytännössä lainkaan.

Matriini voi päätyä lakritsiin Sophora-suvun kasvista, tai se voi olla peräisin torjunta-ainekäytöstä. Mahdollisten terveyshaittojen kannalta ei ole merkitystä, mistä matriinin jäämä on lähtöisin, kertoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinonen Elintarvikkeiden koostumusjaostosta HS:lle.

Raaka-ainepula ei kuitenkaan kosketa kaikkia salmiakkituotteita valmistavia yrityksiä. Esimerkiksi Fazerilla ei ole ollut saatavuushaasteita lakritsin tai salmiakin raaka-aineisiin liittyen.

Myös Haganolin raaka-ainepula on hellittämässä. HS:n mukaan yritys saanut matriinitonta lakritsin raaka-ainetta. Simola sanoo maksaneensa siitä 90 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin käyttämästään raaka-aineesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)