Verkkouutiset

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 3. lokakuuta 2022. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hoitajien palkkakiistaan löytyi sopu

Työtaistelutoimet päättyvät välittömästi.

Hoitajien palkkoja koskevaan kiistaan on löydetty sopu, valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo. Samalla kaikki alan työtaistelutoimet päättyvät välittömästi.

Sovintoehdotuksen mukaan sote-alalla tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana etupainotteisesti siten, että kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 prosenttia.

Ratkaisu koostuu sote-sopimuksen omasta kolmivuotisesta palkkaohjelmasta, aiemmin neuvotellusta kunta-alan palkkaohjelmasta sekä niin sanotuista normaaleista sopimuskorotuksista. Lisäksi ratkaisu sisältää koronapotilaiden hoitoon osallistuneille erillisen 600 euron kertapalkkion ja useita parannuksia työoloihin.

– Hoitajien taistelu toi sote-alalle muuta kunta-alaa tuplasti paremman palkkaohjelman, jolla alan palkkausta ja sen epäkohtia päästään korjaamaan. Lisäksi työaikoja ja työoloja koskevat tavoitteet etenivät, ja vihdoin korona-ajan venymisestä korvattiin konkreettisesti. Myös palkkatasa-arvo nytkähtää eteenpäin. Pakkotyölain varjossa tulosta voi pitää hyvänä, toteavat työntekijäpuolta edustavien Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

– Sopimuksella turvataan kattava työrauha ja kansalaisten hyvinvointipalvelut kolmeksi vuodeksi. Työtaistelutoimet ja uusien toimien valmistelu loppuvat välittömästi, korostaa työnantajapuolta edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja  Markku Jalonen.

Sovintoesityksestä ovat tyytyväisiä myös pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

– Hyvä, että neuvotteluratkaisu on saavutettu. Onnittelut osapuolille. Kiitos myös valtakunnansovittelijalle tehdystä työstä. Sovittelujärjestelmä on osoittanut toimivuutensa, Marin kirjoittaa Twitterissä.

– Tämä on myös merkittävä sysäys terveydenhuollon työelämän kehittämiseen, Lindén kommentoi sovintoesitystä Twitter-tilillään.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS