Verkkouutiset

Lentotukialus USS Harry S. Truman Naton NEPTUNE SHIELD 2022 -harjoituksessa Välimerellä 23. toukokuuta. LEHTIKUVA/AFP Andreas Solaro

”Heikentynytkin Venäjä on Natolle todellinen uhka”

Vladimir Putin ei ole tutkijoiden mukaan luopumassa Eurooppaan kohdistuvista pahoista aikeistaan.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan osoittaa kahden kokeneen amerikkalaisasiantuntijan mukaan kiistattoman selvästi, että aika ei ole ajanut Naton ohi. Tästä kertoo se, että vaikka liittokunta ei ole sodan osapuoli, useat sen jäsenvaltioista antavat merkittävää apua hyökkäyksen torjumiseksi ja kasvattavat tuntuvasti myös omia puolustusmenojaan.

– Kun sota jatkuu ja suhteessa Venäjään vallitsee uusi geopoliittinen todellisuus, Naton on jälleen kerran tarkasteltava, mitä tämä merkitsee transatlanttiselle ja maailmanlaajuiselle turvallisuudelle myös pidemmällä aikavälillä, Kathleen McInnis ja Daniel Fata kirjoittavat Foreign Policy -lehdessä.

McInnis toimii kansainvälisen turvallisuuspolitiikan tutkijana Atlantic Councilissa. Fata on Yhdysvaltain entinen apulaispuolustusministeri, joka työskentelee tällä hetkellä Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon johtavana neuvonantajana.

Kesäkuun lopulla Madridissa järjestettävässä Naton huippukokouksessa keskeiseksi kysymykseksi nouseekin heidän mukaansa se, kuinka hyvin jäsenvaltioiden päämiehet kykenevät vastaamaan puolustusliiton nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Erityisen olennaista olisi heidän mielestään se, että Venäjä vihdoin tunnustetaan aidoksi uhkaksi Natolle itselleen.

– Kun otetaan huomioon Ukrainan tilanteen vaikutukset eurooppalaiseen ja maailmanlaajuiseen järjestykseen, enempää ei voisi olla pelissä, he sanovat.

Kyse on merkittävistä alueista

Jotkut toivoisivat, että Yhdysvallat siirtäisi Madridin myötä painopistettään Euroopasta takaisin Aasiaan. Koska eurooppalaiset jäsenmaat kasvattavat puolustusmenojaan ja Venäjä kompuroi Ukrainassa, pidemmän aikavälin USA:n joukkojen merkittävälle sotilaalliselle läsnäololle Euroopassa on tämän koulukunnan mielestä vähentynyt.

– Todellisuudessa tilanne on päinvastainen. Ensinnäkin Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt täysin selväksi, että hän pitää Natoa strategisena uhkana. Viimeaikaiset tapahtumat viittaavat siihen, että meidän on syytä ottaa hänen puheensa todesta, McInnis ja Fata sanovat.

– Vaikka Venäjän sotilaallinen taitamattomuus on ollut hätkähdyttävää, siitä ei myöskään pitäisi tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Venäjän joukot eivät pystyneet valtaamaan Kiovaa, mutta ne ovat kyenneet ottamaan ainakin tilapäisesti valvontaansa kymmeniätuhansia neliökilometrejä Ukrainan itäosassa, he toteavat.

– Viro, Baltiassa sijaitseva Nato-maa, joka rajoittuu Venäjään, on kooltaan alle 50 000 neliökilometriä. Armeijat voivat uudistua – varsinkin katastrofien jälkeen – kuten Ukrainan omat asevoimat vuoden 2014 epäonnistumisten jälkeen tekivät, he muistuttavat.

Uudet hirmuteot täytyy estää

Jotta Nato kykenisi vastaamaan Venäjän muodostamaan uhkaan myös pitkällä aikavälillä, Putinin hallinnon luomat realiteetit on McInnisin ja Fatan mukaan Madridissa hyväksyttävässä puolustusliiton strategisessa konseptissa rehellisesti tunnustettava.

– Se käytännössä velvoittaa Naton jäsenet ottamaan vakavasti budjetoinnin, joukkosuunnittelun, hankinnat ja mahdolliset joukkojen uudelleensijoitukset. Tämä on tarpeen, jotta Naton suunnittelijat voivat määrittää esimerkiksi sen, riittääkö puolustusmenojen kahden prosentin bkt-osuus vastaamaan liittouman edessä oleviin haasteisiin, he sanovat.

– Kun Venäjä nimetään muodollisesti uhaksi, jäsenmaiden – ja koko liittokunnan – käy nykyistä vaikeammaksi tinkiä yhteenkuuluvuudestaan. Ei voi kyllin korostaa sitä, kuinka tärkeää Naton on varmistaa yksimielisyytensä kestävyys, he toteavat.

– Sanoilla on väliä. Naton johtajien on aika tunnustaa se tosiasia, että Putin on uhka liittoumalle ja sen jäsenille, ja uudessa strategisessa konseptissa tämä on syytä lausua julki. Jos Venäjän ei virallisesti todettaisi uhkaavan Naton aluetta, se heikentäisi liittokunnan uskottavuutta ja antaisi Putinille tilaa toteuttaa vastaavia julmuuksia ja rikkomuksia, joihin hän on Ukrainassa syyllistynyt. Sellaista Natolla ja Yhdysvalloilla ei ole varaa sallia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS