Verkkouutiset

Handelsbankenin mukaan työttömyysaste nousee 7,2 prosenttiin ensi vuonna, mutta kääntyy laskuun vuonna 2025. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Handelsbankenin mukaan työttömyys lisääntyy tänä ja ensi vuonna

Suomen talous kasvoi alkuvuonna nettoviennin ja julkisen kulutuksen turvin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Handelsbankenin talousennusteen mukaan nettovienti ja julkinen kulutus pitävät yllä talouden aktiviteettia myös koko vuoden osalta. Tänä vuonna talous kasvaa aavistuksen verran, 0,1 prosenttia. Sekä kotitalouksien kulutus että investoinnit supistuvat.

Pankin mukaan taloudellinen toimeliaisuus kohenee hieman vuoden 2024 aikana ja Suomen BKT kasvaa 0,7 prosenttia. Vuonna 2025 Suomen talous kasvaa 1,8 prosenttia. Kotimainen kysyntä toimii talouden kasvuveturina vuosina 2024–25.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ennusteen mukaan inflaatio laskisi tänä vuonna 6,2 prosenttiin, ensi vuonna 2,3 prosenttiin ja 2,0 prosenttiin vuonna 2025. Keskuspankkien koronlaskut ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien kulutusta ja investointeja vuodesta 2024 lähtien.

Handelsbankenin mukaan työttömyys lisääntyy tänä ja ensi vuonna. Työttömyysaste nousee 7,2 prosenttiin ensi vuonna, mutta kääntyy laskuun vuonna 2025.

Asuntomarkkinoiden suvantovaihe on pidentynyt kuluvan vuoden mittaan. Handelsbanken odottaa asuntomarkkinoiden virkoavan pikku hiljaa seuraavan puolen vuoden aikana. Pankin ekonomistit arvioivat, että elpyminen tapahtuu eri tahdissa eri puolilla Suomea.

– Loppuvuoden talouskehitys jää vaisuksi Suomessa. Odotamme, että talouskasvu piristyy asteittain ensi vuoden mittaan, kun inflaatio hidastuu lisää ja korot laskevat. Inflaation hidastuminen vahvistaa jatkossa myös palkansaajien reaaliansioita entisestään, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.

Julkisen kulutuksen kasvu yllättänyt tänä vuonna

Talouskehitys on tänä vuonna poikennut tavanomaisesta.

– Hieman yllättäen julkisen kulutuksen voimakas kasvu on pitänyt yllä talouden aktiviteettia kuluvana vuonna. Lisäksi tuonti supistuu selvästi vientiä enemmän, ja tämä tarkoittaa, että nettovienti tukee BKT:n kasvua. Vuosina 2024–2025 vienti ja tuonti kasvavat suunnilleen samaan tahtiin, joten talouskasvu nojaa kotitalouksien kulutukseen ja investointeihin, senioriekonomisti Janne Ronkanen sanoo.

Inflaation taltuttamiseksi keskuspankit ovat nostaneet korkoja tuntuvasti viimeisen vuoden aikana. Koronnostosykli on nyt tullut päätökseen. Handelsbankenin ekonomistit odottavat, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ja Euroopan keskuspankki eivät enää nosta korkoja.

Keskuspankkikorot pysyvät huipputasoillaan pidemmän aikaa. Fed laskee korkoja ensi vuoden kesällä ja Euroopan keskuspankki EKP kolmannella neljänneksellä.

– EKP nosti syyskuussa keskuspankin talletuskoron 4,00 prosenttiin. Suomalaisille asuntovelallisille tämä tarkoittaa, että 12 kuukauden euriborkoron huippu on käsillä. Lyhyimmissä eli alle 12 kuukauden euriborkoroissa nähdään vielä nousua jonkin aikaa, mutta ajan mittaan myös nämä korot kääntyvät loivaan laskuun, Hirvonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)