Verkkouutiset

Elinkeinoministeri Mika Lintilä, pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Hallitus esittää kymmenen miljardin hätärahoitusohjelmaa energiayhtiöille

Ohjelma olisi voimassa vuoden 2023 loppuun saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan puoltanut kymmenen miljardin euron valtuutta laina- ja takausohjelmalle Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille.

– Viimeaikainen sähköjohdannaismarkkinoiden voimakas hintavaihtelu vaatii valtiolta nopeita toimenpiteitä markkinoiden vakauden turvaamiseksi, Marin sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Marinin mukaan kyse on viimesijaisesta rahoitusvaihtoehdosta yhtiöille, joita muuten uhkaisi maksukyvyttömyys.

– Tämän valtuuden pohjalta valtioneuvosto voisi myöntää tapauskohtaisesti lainoja tai takauksia niille yhtiöille, joiden toiminnan jatkuminen on yhteiskunnan kannalta kriittistä, Marin kertoo.

Hänen mukaansa toimenpiteitä tarvitaan EU-tasolla. Hallitus on komissioon ja muihin pohjoismaihin yhteydessä tilanteen vuoksi.

– Keskeistä on turvata Suomen sähkömarkkinoiden toiminta kaikissa tilanteissa. Päätöksellä pyrimme myös minimoimaan markkinoiden levottomuuden aiheuttamaa hintavaihtelua ja sitä kautta syntyvää hintapainetta kuluttajille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että paketin suhteen on haluttu mennä samaa tietä Ruotsin kanssa.

– Tämä paketti on oikeastaan sellainen viimekäteinen keino, se ei ole missään nimessä tuki, se on rahoitus, se on vakuus, mutta se on viimekäteinen. Mutta se on toisaalta selkeä viesti markkinoille, että me haluamme pitää suomalaiset yhtiöt pystyssä, Lintilä painottaa.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) paaluttaa, että ohjelmassa ei ole kyse vastikkeettoman rahan jakamisesta.

– Kyse ei ole vastikkeettomasta rahan jakamisesta vaan erittäin tiukin ehdoin myönnettävistä lainoista ja lainan takauksista jotka on tarkoitettu viimesijaisiksi rahoitukseksi jos ei enää muita vaihtoehtoja olisi. Lainat ja takaukset myönnettäisiin markkinaehtoisesti – ei ilmaista lainaa, ei tukia, Saarikko toteaa.

Hänen mukaansa kyse on huoltovarmuudesta.

– Vaikka olemme nyt varautumassa pahimman varalle, tässäkin pohjimmiltaan on kyse huoltovarmuudestamme. Me toimimme nyt siten ja siksi, että kaikissa olosuhteissa suomalainen sähköntuotanto ja huoltovarmuutemme on turvattu. Tarkoituksena turvata sähköyhtiöiden kassavarojen riittävyys, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan ohjelma on voimassa vuoden 2023 loppuun saakka ja lainojen ja takausten kestoaika on enimmillään kaksi vuotta.

Ohjelma esitellään valtioneuvostolle maanantaiaamuna ja se on tarkoitus olla käsiteltävissä heti eduskunnan palatessa istuntotauoltaan tiistaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)