Verkkouutiset

Suurin osa maakaasun käyttäjistä asuu kerrostaloissa. / LEHTIKUVA / AFP Ina Fassbender

”Hallitus ei ole huolehtinut kaikkien kotien lämpenemisestä ensi talvena”

Kansanedustajat kehottavat irtautumaan pikaisesti maakaasusta Venäjä-riippuvuuden katkaisemiseksi ja kohoavien hintojen vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajat Ville Kaunisto ja Heikki Vestman ovat huolissaan kotitalouksista, jotka ovat riippuvaisia maakaasulämmityksestä.

Arviolta 10 000 kotitaloutta Suomessa on lämmitystavan piirissä. Suurin osa maakaasun käyttäjistä asuu kerrostaloissa, jolloin liikkumavara pienempi kuin omakotitaloasujilla, jotka voivat omin toimin helpottaa tilannetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kauniston ja Vestmanin mukaan hallitus ei ole huolehtinut kaikkien kotien lämpenemisestä ensi talvena.

– Hallitukselta tarvitaan kiireesti lisää toimia sen eteen, että ennen ensi talvea ihmiset halutessaan pystyvät vaihtamaan lämmitystavan toiseksi. Jo päätetyt toimet on vietävä nopeasti käytäntöön, jotta ensi talvena kenenkään koti ei ole kylmänä kohtuuttoman hinnan tai kaasun toimituksen katkeamisen takia, Heikki Vestman toteaa tiedotteessa.

Venäjä on katkaissut maakaasun toimitukset Puolaan ja Bulgariaan. Sama toimi voi kohdistua lähiaikoina myös Suomeen, jonka on arvioitu tuovan vaikeuksia kotitalouksille ja yrityksille.

Suomessa varsinkin teollisuus on riippuvainen venäläisestä tuontikaasusta. Pieni osuus kaasusta menee kotitalouksille. Huoltovarmuuskeskus turvaa kaasun saannin kotitalouksiin poikkeustilanteissa, mutta hintoihin se ei voi vaikuttaa.

Edustajat esittävät, että maakaasusta on irtauduttava sekä Venäjän toimien että kasvavien hintojen vuoksi.

– Esimerkiksi ELY-keskuksesta haettavaa öljylämmityksestä luopumisen avustusta ja tuloverotuksessa korotettua kotitalousvähennystä olemme ehdottaneet laajennettavaksi koskemaan öljylämmityksestä luopumisen lisäksi maakaasusta luopumista. Lisäksi kotien lämmitystapamuutokset pitäisi vapauttaa luvantarpeesta, Ville Kaunisto ja Heikki Vestman sanovat.

Asuinrakennusten energia-avustuksiin ollaan kohdistamassa valtiotalouden kehysten ulkopuolelta valtion asuntorahastosta 100 miljoonaa euroa vuosina 2022–2023. Edustajat vaativat toimenpiteiden loppuun viemistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)