Verkkouutiset

Tämä edustaa osaa jokaista suomalaista kohti tällä vaalikaudella otetusta uudesta velasta. Lionel Allorge CC BY-SA 3.0 Wiki Commons

Hallituksen ottama uusi velka on 7300 euroa jokaista suomalaista kohti

Vasemmistohallitus on päästänyt julkisen talouden vahtivuorollaan kokoomusedustajan mielestä järkyttävään tilaan.

– Neljän vuoden aikana hallitus on ottanut lisää velkaa yli 40 miljardia euroa. Jos uusi velka jyvitettäisiin jokaiselle suomalaiselle maksettavaksi, summa olisi noin 7 300 euroa.

Näin kirjoittaa Velka-Suomesta kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo Verkkouutisten blogissaan. Wallinheimo kysyy SDP:n puheenjohtajalta pääministeri Sanna Marinilta, olisiko peiliin katsomisen paikka.

Wallinheimon mukaan eduskuntavaalien pääteemaksi ovat nousemassa talous ja suomalaisten toimeentulo, ”ja aivan syystä”.

– Jos uusi velka jyvitettäisiin jokaiselle suomalaiselle maksettavaksi, summa olisi noin 7 300 euroa. Neljän henkilön taloudessa Antti Rinteen—Sanna Marinin hallituksen henkilöä kohden keräämällä lisävelalla voitaisiin hankkia vaikkapa uusi sähköauto, hän huomauttaa.

– Järkyttävintä tämän hallituksen velkarallissa ovat sen pidemmän aikavälin vaikutukset. Vaalien jälkeen aloittavaa hallitusta odottaa rapakunnossa oleva julkinen talous, jonka lähivuosienkin ylläpito edellyttää miljardeja euroja lisää velkaa.

Kansanedustajan mukaan kyse on juuri siitä, minkä presidentti Sauli Niinistökin kiteytti sanoen ”ylläpidämme elintasoa, joka ei ole ansaittu”.

– Ja jotta tilanne ei olisi liian helppo, päälle tulevat vielä valtionvelkamme korkomenot. Valtiovarainministeriön laskelman mukaan ne kasvavat aiemmin arvioidusta 1,5 miljardista peräti 2,6 miljardiin euroon kuluvana vuonna. Jos summaa suhteuttaa valtion budjetissa katettuihin menoihin, miltä kuulostaisi Suomi, jossa yhden vuoden ajan meillä ei olisi poliisia, rajavartiolaitosta, hätäkeskuksia ja maahanmuuttovirastoa?

Kaiken lisäksi arviot tulevien vuosien korkomenoista ovat Sinuhe Wallinheimon mukaan vielä tätäkin korkeammat. Ne liikkuvat noin neljän miljardin euron tasolla, joka vastaa oikeusministeriön, sisäministeriön, tasavallan presidentin, valtioneuvoston kanslian ja eduskunnan menoja yhteensä.

Hallitusta varoiteltiin koko vaalikauden sen valitseman talouspolitiikan vaaroista. Kokoomuksen lisäksi näin tekivät Suomen Pankki, valtion taloudellinen tutkimuskeskus, valtiontalouden tarkastusvirasto, OECD ja kansainvälinen valuuttarahasto.

Wallinheimo toteaa SDP:n lähtevän vaalikentille Marinin varoituksella ”kurjistamispolitiikan tiestä”.

– Arvoisa pääministeri, puheenjohtaja Marin. Olisiko peiliin katsomisen paikka?

– Kumman vaihtoehdon päässä on todennäköisemmin kurjistuva ja eriarvoinen tie Suomelle? Kumman vaihtoehdon kautta kaikista heikoimmassa asemassa voidaan pitää parhaiten ja pysyvimmin huolta? Sillä, että yhteisiä rahoja käytetään vastuullisemmin ja menot mitoitetaan tulojen mukaan niin kuin kokoomus on ehdottanut, vai teidän velkatiellänne?, Sinuhe Wallinheimo kysyy.

Kansanedustaja jatkaa, että ”talouden asiantuntijat ja mielipidemittausten mukaan suurin osa myös suomalaisista ovat sen paremman tien jo löytäneet”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)