Verkkouutiset

Gasumin kaasuasema Imatran Räikkölässä 12. toukokuuta 2022. Suurin osa Venäjältä tuodusta maakaasusta tulee Suomeen Imatran kautta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Gasum kieltäytyy maksamasta ruplilla

Yhtiön mukaan on mahdollista, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen loppuu.

Gasumilla on venäläisen Gazprom Exportin kanssa pitkäaikainen maakaasun hankintasopimus, ja yhtiöt ovat neuvotelleet sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista viime syksystä lähtien.

Gasum kertoo, että Gazprom Export on esittänyt huhtikuussa Gasumille vaateen, jossa hankintasopimuksessa sovitut maksut tulisi jatkossa maksaa eurojen sijaan ruplissa. Tämän lisäksi Gazprom Export on esittänyt Gasumille muitakin sopimukseen liittyviä vaateita.

Gasum kertoo tiedotteessaan, että se ei hyväksy Gazpromin ehdotusta ruplamaksuihin siirtymisestä, eikä siten tule maksamaan hankintasopimuksen mukaisia maksuja ruplissa tai ehdotetulla maksujärjestelyllä.

Lisäksi yhtiöillä on merkittävä erimielisyys liittyen muihin sopimuksen perusteella esitettyihin vaateisiin.

– Tämä kokonaisuus on sellainen, jota Gasum ei voi hyväksyä ja on päättänyt viedä hankintasopimukseen liittyvät erimielisyydet sopimuksen mukaiseen välimiesmenettelyyn. Asia tullaan käsittelemään välimiesmenettelyssä, tiedotteessa todetaan.

Gasumin arvion mukaan riski yhtiön hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on kasvanut, ja on mahdollista, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen tulee loppumaan.

Gasum sanoo varautuneensa tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

– Gasum pyrkii alkavalla kesäkaudella varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun saatavuuden Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Siirtokapasiteettiin liittyvät rajoitteet voivat kuitenkin tehdä tästä haasteellista.

– Tulemme tekemään tässä haastavassa tilanteessa kaikkemme, jotta pystymme toimittamaan suomalaisille asiakkaillemme heidän tarvitsemaansa energiaa, kertoo Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS