Verkkouutiset

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Puolan presidentti Andrzej Duda tervehtivät toisiaan aikaisemmin heinäkuussa. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Ex-lähettiläs: Vladimir Putin ei osannut kuvitella sotansa seurauksia

René Nybergin mukaan hyökkäyssota ajoi Puolan ja Ukrainan historiallisen lähelle toisiaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on murskannut vuosisatoja vanhan Venäjän, Ukrainan ja Puolan muodostaman ”traagisen kolmion”. Nyt Puola ja Ukraina ovat läheisempiä kuin koskaan, Venäjän ollessa maiden selkeä yhteinen vihollinen. Näin kirjoittaa pitkän linja diplomatian ja idänpolitiikan parissa tehnyt René Nyberg Carnegie Endowment for International Peace-ajatushautomon julkaisemassa esseessä.

Nyberg toiminut muun muassa ulkoministeriön itälinjan johtajana sekä suurlähettiläänä Moskovassa vuosina 2000-2004. Hänet tunnetaan venäläisen politiikan ahkerana kommentaattorina.

Esseessään Nyberg tarkastelee Venäjän, Ukrainan ja Puolan yhteistä, usein veristä historiaa. Ex-diplomaatti ihmettelee, miten lännessä on aikaisemmin kritiikittömästi hyväksytty imperialistinen venäläinen näkemys Ukrainasta valtakunnan luonnollisena osana. Hän viittaa edesmenneeseen kuuluisaan yhdysvaltalaiseen strategiin, 1970-luvulla Jimmy Carterin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana Zbigniew Brzezinskiin, jonka mukaan ”ilman Ukrainaa, Venäjä lakkaa olemasta imperiumi”.

Tänäkin päivänä Vladimir Putin puhuu yhtäläisyyksistä Saksojen yhdentymisen ja Venäjän imperialisten tavoitteiden välillä, Nyberg toteaa.

Vaikka Puolan ja Ukrainan suhde on historiallisesti ollut hankala ja aluekiistojen sävyttämä, ovat maat välit lähentyneet merkittävästi kylmän sodan jälkeisinä vuosina. Ukrainalaisten vierastyöläisten määrä Puolassa on ollut huomattava, ja erityisen tärkeää oli naapureiden välisten rajakiistojen ratkaiseminen. Puola tunnusti Ukrainan rajat Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Venäjä on aika ajoin pyrkinyt lyömään kiilaa Ukrainan ja Puolan välille. Vuonna 2014 venäläinen nationalistipoliitikko Vladimir Zhirinovski kehotti Puolaa osallistumaan Ukrainan jakoon yhdessä Venäjän kanssa, ja puolalaislähteiden mukaan jopa Putin itse otti asian esille Puolan valtionjohdon kanssa. Tuloksetta, Nyberg toteaa.

– Ei pitäisi tulla yllätyksenä,  että Venäjä-Ukraina-Puola-kolmio on nyt sodan eturintamassa. Puola on Ukrainan ystävistä kaikkein sitoutunein, ja Puolan ja Ukrainan raja toimii kaiken lännen avun solmukohtana, niin tappavan kuin ei-tappavankin. Legendaarinen yöjuna Kiovaan lähtee aivan Puolan rajalta, Nyberg kirjoittaa.

Kolmiota ei varsinaisesti enää ole, Nyberg toteaa. Nykytilanteessa jäljellä on vain kaksi napaa, Puolan ja Ukrainan liitto sekä Venäjä.

Putin ei osannut kuvitellakaan miten merkittävästi hänen sotansa tulisi muuttamaan Eurooppaa, Nyberg kirjoittaa.

– Hän työnsi Suomen ja Ruotsin Natoon ja avasi oven Ukrainan EU-jäsenyydelle. Kun sota päättyy, Venäjällä on rajanaapurinaan kaksi yhteisen vihollisen kohtaavaa sotilaallisesti sitoutunutta, kykenevää naapuria. Puola ja Ukraina ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan aikaisemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)