Verkkouutiset

Ampumaradasta varoittava kyltti. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

”EU:n lyijykielto olisi lamauttava suomalaiselle maanpuolustukselle”

Petri Sarvamaan mukaan Suomen reserviläistoiminta sai erävoiton, sillä huolet on kuultu EU:n johdossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton sekä ympäristöasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevicius ovat vastanneet europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok./EPP) lokakuussa lähettämään kirjeeseen. Komissaarien vastaus paljastaa, että kemikaaliviraston esittämä lyijykielto on jumissa komission päätöksentekokoneistossa.

– On suunnattoman tärkeää, että keskustelu tästä asiasta jatkuu. Se, ettei komissio ole muodostanut kantaansa asian tiimoilta, takaa Suomelle ja muille reserviläistoimintaan puolustuksensa pohjaaville jäsenmaille lisäaikaa vaikuttaa lopputulokseen ja tuoda esiin lyijykiellon negatiivisia vaikutuksia, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sarvamaa kirjoitti alkuperäisen kirjeen komissiolle, koska hän halusi tuoda esiin kemikaaliviraston ehdottoman lyijykiellon haittavaikutukset.

– Suuria haasteita suunniteltu kielto toisi erityisesti ammustuotantoon ja reserviläistoimintaan, joka on nykyisellään riippuvainen esimerkiksi yksityisten ampumaratojen käytöstä. Toteutuessaan kielto olisi lamaannuttava toimi suomalaiselle maanpuolustukselle, muistuttaa Sarvamaa.

Sarvamaan kirje keräsi lokakuussa laajan kannatuksen europarlamentaarikoilta viidestä eri poliittisesta ryhmästä ja kahdeksasta jäsenmaasta.

– Laaja tuki kertoo tässäkin tapauksessa siitä, että huoli turvallisuudesta on kova ympäri Eurooppaa.

Komissio vaikuttaa ottaneen Sarvamaan mukaan viestin huomioon, sillä turvallisuushuolten tiimoilta oli komissaarien kirjeessä useita tärkeitä mainintoja suomalaisten reserviläistoimijoiden kannalta.

– Breton ja Sinkevicius painottavat vastauksessaan, ettei lyijyrajoituksesta olisi EU:n sotilaalliselle turvallisuudelle haittaa ja rajoituksen mahdollisesti iskiessä, olisi komissio myös valmis antamaan rahoitusta niille toimijoille, joiden tarvitsisi esimerkiksi kehittää ampumaratojaan uudistuksen seurauksena. Tämä on oikeansuuntaista toimintaa ja jo nyt voitto reserviläistoiminnalle, Sarvamaa katsoo.

Paljon vaikuttamistyötä on hänen mukaansa vielä tehtävä, jotta reserviläisten etu saadaan parhaiten kuuluviin. Kokoomusjohtoisella hallituksella on nyt loistava paikka tehostaa EU-vaikuttamistaan lyijykieltoon liittyen.

-Luotan hallitukseemme ja uskon hallitusohjelmaan kirjattuun 1000 ampumaradan lisäämiseen. Reserviläistoiminta on Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta elintärkeää ja tämän ymmärtävät myös päättäjämme, tiivistää Sarvamaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)