Verkkouutiset

Venäläisen Lukoilin säiliöitä Bulgariassa. LEHTIKUVA/AFP Nikolay Doychinov

”EU-maiden pitää lopettaa veriöljyn tuonti heti”

Kansanedustajan mukaan selitykset, ettei venäläisestä öljystä voitaisi vielä luopua, eivät kestä.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) toteaa Twitterissä, että samalla kun Venäjä tekee Ukrainassa kansanmurhaa, EU:sta virtaa Venäjälle rahaa miljardi euroa päivässä.

– Selitykset, ettei venäläisestä öljystä voitaisi vielä luopua, eivät kestä. EU-maiden pitää lopettaa veriöljyn tuonti heti, ja ajaa verikaasun tuonti mahdollisimman nopeasti alas, hän tviittaa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että jos EU asettaisi venäläisen energian tuontikieltoon, Venäjän talous romahtaisi nopeasti.

– Kaikki tietävät, mitä pitää tehdä sodan hinnan nostamiseksi Venäjälle. Venäjä myy Eurooppaan yli puolet tuottamastaan öljystä ja maakaasusta eikä käytännössä saisi myytyä sitä muualle. EU:ssa taas varsinkin venäläisen öljyn ja kivihiilen tuonti on korvattavissa heti muista tuottajamaista. Kootut selitykset, joiden mukaan Venäjän öljystä ei voitaisi vielä luopua, eivät kerta kaikkiaan kestä, Vestman toteaa.

Öljyn tuontikiellon vaihtoehtona on pidetty tuontitullia, jossa Venäjän tulovirta kuitenkin jatkuisi.

– Ainoa vaihtoehto katkaista tulovirta kokonaan ja pistää Venäjä öljysaartoon. Hinnannousua pitäisi toki kompensoida kotitalouksille ja yrityksille veronkevennyksillä sekä joustamalla hintaa nostavasta biopolttoaineiden sekoitevelvoitteesta. Öljyn tuontikielto lisäisi myös Suomen ja Euroopan turvallisuutta, mistä on oltava valmis maksamaan, Vestman katsoo.

Maakaasun tuonnista luopuminen pitäisi Vestmanin mukaan tehdä Euroopassa nopeasti asteittain.

– Saksan pitää lopettaa ydinvoiman alasajo ja nopeuttaa LNG-terminaalien rakentamista. Lisäksi EU:n päästökauppaan tulee säätää poikkeusmekanismi, jolla lasketaan päästöoikeuden hintaa ja mahdollistetaan ei-venäläisen kivihiilen sekä turpeen polttaminen. Vihreä siirtymä tulee varmasti nopeutumaan, mutta väliaikaisesti tarvitaan kaikki ei-venäläinen energia käyttöön”, Vestman

Liettuasta tuli maan presidentin mukaan ensimmäinen EU-maa, joka lopetti venäläisen kaasun käytön.

– Tästä kuusta lähtien ei enää venäläistä kaasua Liettuassa. Vuosia sitten maani teki päätöksiä, joiden ansiosta voimme ilman kipua katkaista energiasiteet hyökkääjään. Jos me pystymme siihen, myös muu Eurooppa pystyy siihen, Liettuan presidentti Gitanas Nausėda tviittaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS