Verkkouutiset

EU-komission päärakennus Belgian Brysselissä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD

EU-komissiolta päätös: Suomi välttää liiallisen alijäämän menettelyn

Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan kehysriihen lisäsäästöt olivat ratkaisevia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission mukaan Suomi täyttää EU-kriteerin julkisen talouden alijäämälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomi ei joudu tänä vuonna liiallisen alijäämän menettelyyn, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) valtiovarainministeriön keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa.

– Olemme tietenkin tyytyväisiä, että Suomi välttää menettelyn, ministeri Purra sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Komissio piti alijäämäviitearvon ylitystä vähäisenä ja väliaikaisena, mikä tarkoittaa, että alijäämäkriteeri täyttyy.

– Ilman hallituksen huhtikuussa päättämiä toimia ylitys ei olisi ollut vähäinen ja väliaikainen. Kehysriihen lisäsäästöt olivat siis tässä ratkaisevia, Purra korostaa.

– Hallitus halusi välttää alijäämämenettelyn. Keskustelin asiasta helmikuussa komission johtavan varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin kanssa. Komission viesti tässä keskustelussa oli, että jos Suomi haluaa välttää menettelyn, alijäämän tulisi tänä vuonna pysyä alle 3,5 prosentissa ja painua komission ennusteen mukaan alle 3 prosentin ensi vuonna.

– Tähän pääsemiseksi teimme vaikeita päätöksiä huhtikuussa. Nyt voimme olla tyytyväisiä siihen, että olemme välttäneet alijäämämenettelyn ainakin tällä kertaa.

– Komissio tekee jälkikäteisarvioinnin tästä vuodesta ensi keväänä toteumatietojen perusteella. On liian aikaista arvioida, mitä silloin tapahtuu, Purra arvioi.

Purra muistuttaa, että julkista taloutta ei kuitenkaan korjata komission takia tai EU:n pelossa.

– Teemme vaikeita päätöksiä ja vastuullista politiikkaa, jotta kykenisimme tulevaisuudessakin turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan. Vanhalla menolla näin ei ollut, sillä tulot ja menot ovat yhä pahemmin epätasapainossa ja velka vain kasvaa. Toivon, että kansalaiset ymmärtävät, että vanhaa menoa ei voi jatkaa, vaikka jotkut poliitikot siihen kovasti haluavat edelleen kannustaa.

Komission liiallisen alijäämän menettelyyn joutuu seitsemän jäsenmaata: Belgia, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Puola ja Slovakia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)