Hybridityö eli etä- ja lähityön yhdistelmä on tehokkain tapa parantaa yritysten suorituskykyä. Asia ilmenee Innolinkin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuoreista tutkimustuloksista.
Tutkimusten mukaan yritysjohdon aktiivinen rooli etätyökäytäntöjen suunnittelussa on keskeinen tekijä tuottavuuden kannalta. Kun yrityksen johto on määritellyt etätyön pelisäännöt, etätyön vaikutukset ovat selvästi positiivisemmat. Toisaalta tutkimus korostaa, että etätyön laajuuden ja käytäntöjen tulee perustua yrityksen ja työntekijöiden tarpeisiin, eikä niiden tule syntyä sattumanvaraisesti.
– Tulokset osoittavat, että hybridityömalli tuo parhaat tuottavuustulokset. Yrityksillä, joissa etätyötä tehdään hallitusti ja suunnitelmallisesti, tuottavuus kehittyy myönteisesti. Toisaalta liiallinen etätyö voi heikentää yhteistyötä ja innovatiivisuutta, Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen toteaa tiedotteessa.
Tutkimusten mukaan yrityksissä on havaittu kasvavaa tarvetta kehittää etätyökäytäntöjä ja mittareita tuottavuuden seuraamiseksi. Johtajat tunnistavat tarpeen lisätä työntekijöiden kohtaamisia ja parantaa työyhteisöjen vuorovaikutusta.
– Johto tasapainoilee työntekijöiden autonomian ja yrityksen liiketoiminnallisten tarpeiden välillä. Keskeistä on löytää oikea tasapaino, jossa työntekijöiden joustavuus säilyy, mutta yrityksen tuottavuus ja yhteistyö eivät kärsi, Innolinkin liiketoimintajohtaja Mikko Ulander sanoo.
Yritysjohtajien näkemykset etätyön vaikutuksista Suomen talouskasvuun ovat jakautuneita: 33 prosenttia yrityksistä kokee etätyön haittaavan talouskasvua, kun taas 29 prosenttia uskoo sen tukevan sitä. Etätyön myönteisinä puolina nähdään työn joustavuus, työhyvinvoinnin kasvu ja mahdollisuus rekrytoida osaavaa työvoimaa laajemmalta alueelta. Toisaalta haasteina korostuvat tiimityön haasteet, tiedonkulun vaikeudet ja työntekijöiden integroituminen työyhteisöön.
Suomen talouskasvu on ollut vaimeaa jo usean vuoden ajan, ja yritysten kyky hyödyntää työvoimaansa tehokkaasti on avainasemassa kilpailukyvyn parantamiseksi. Tutkimusten mukaan etätyön laaja käyttöönotto ei saa muodostua lisäesteeksi talouden vauhdittamiselle.
Tulosten mukaan tuottavuus on parhaimmillaan, kun etä- ja lähityötä yhdistetään. Työntekijöiden tuottavuuden havaittiin laskevan, jos hän työskentelee kokonaan etänä tai tekee kokonaan lähityötä. Tutkimusten perusteella etätöiden täyskielto ei ole ratkaisu tuottavuuden parantamiseen.
– Yritysten on löydettävä etä- ja lähityön optimaalinen yhdistelmä, joka tukee tuottavuutta ja mahdollistaa innovoinnin ja tehokkaan yhteistyön. Muutoin riskinä on, että etätyö jarruttaa suomalaisten yritysten kasvua ja sitä kautta koko kansantaloutta, EK:n johtaja Sami Pakarinen varoittaa.
LUE MYÖS:
Onko työnantajalla oikeus kieltää etätyöt? Asiantuntija vääntää rautalangasta