Verkkouutiset

Helsingin telakka talvella 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Helsingin telakan entiset omistajat riidoissa Venäjällä: Korvausvaatimus yli 360 miljoonaa

Venäjän valtionyhtiö USC jätti Helsingin telakkaa kauan sitten hallinnoineelle Arctech Helsingille vaatimuksen moskovalaiseen tuomioistuimeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin telakan entinen omistaja, venäläinen United Shipbuilding Corporation (USC, Venäjällä OSK) jätti perjantaina Moskovan vetoomustuomioistuimeen valtavan korvausvaatimuksen Helsingin telakan toiselle entiselle omistajalle Arctech Helsingille. Vaatimus on summaltaan 36,2 miljardia ruplaa eli runsaat 363 miljoonaa euroa. Asiasta kertovat esimerkiksi pietarilainen tv-kanava 78 ja valtiollinen uutistoimisto Tass.

USC omisti Helsingin telakan vuodesta 2014 vuoteen 2019 saakka. Kun USC määrättiin Yhdysvaltojen pakotelistalle, se möi omistuksensa Kyprokselle rekisteröidylle Algador Holdings -yhtiölle. Algadorin ovat Helsingin Sanomien mukaan omistaneet Rišat Bagautdinov ja Vladimir Kasjanenko. Algador Holdingsin omistajat eivät olleet pakotteiden kohteina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Arctech Helsinki Shipyard Oy on myynyt kaikki Helsinki Shipyardin osakkeet ja telakan hallinta ja henkilöstö ovat siirtyneet heiltä pois. Meillä ei ole vuoden 2019 jälkeen ole ollut mitään tekemistä Arctech Finlandin kanssa, täsmentää telakan nykyisen omistajan DNY Finlandin toimitusjohtaja Kim Salmi.

Salmen mukaan heillä ei ole tietoa, mitä Moskovan vetoomustuomioistuimen asia koskee. Ainakaan se ei koske nykyistä telakkayhtiötä ja sen toimintaa. Viime syksynä Helsingin telakka ja sen toiminnot myytiin kanadalaiselle Chantier Davielle.  Kauppahintaa ei ole julkistettu.

Hietalahdessa sijaitsevaa Helsingin telakkaa pyörittävä DNY Finland Oy on erikoistunut arktisten alueiden risteilyaluksiin sekä jäänmurtajiin. Vielä vuonna 2022 ollessaan Kyproselle rekisteröidyn Algadorin omistuksessa telakka ei saanut vientilupaa jäänmurtajalle, jonka oli tilannut venäläinen Norilsk Nickel -kaivosjätti. Euroopan unioni kielsi merialusten viennin Venäjälle heti kohta sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Jäänmurtajan rakentamisesta ja toimittamisesta oli tehty sopimus ennen pakotteiden määräämistä, mutta ulkoministeriö ei kuitenkaan myöntänyt alukselle vientilupaa.

Perjantaina Moskovan vetoomustuomioistuimeen jätetyn korvausvaatimuksen sisällöstä ei ollut maanantaina saatavilla tarkempaa tietoa. United Shipbuilding Corporation (USC, Venäjällä OSK) on Venäjän valtion kokonaan omistama yhtiö. Pietarilainen 78.ru huomautti sunnuntaina julkaistussa uutisessaan, että aiemmin helmikuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti määräyksen, jolla siirrettiin pietarilainen satamapalveluyhtiö KCTL valtionyhtiö USC:n omistukseen.

Patentti- ja rekisterihallituksen yritysrekisteristä löytyy edelleen myös yritys nimeltä Arctech Helsinki Shipyard Oy. Sen viimeinen toimitettu tilinpäätös on vuodelta 2019, mutta ilmoituksia on tehty kaupparekisteriin vielä viime vuonna. Kaikki yrityksen nimenkirjoitusoikeutetut ovat Venäjän kansalaisia.

Päivitys klo 14.15: Artikkelia on päivitetty kauttaaltaan ja lisätty toimitusjohtaja Kim Salmen kommentit.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)