Verkkouutiset

Energiateollisuuden mukaan sähköhyvityksen tekniseen toteutukseen liittyy suurta epävarmuutta. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Energiateollisuus USU:lle sähköhyvityksestä: Käsipelillä tätä ei kukaan pysty toteuttamaan

Energiateollisuuden arvion mukaan osa sähköyhtiöiden asiakkaista saattaa saada uuden sähköhyvityksen myöhässä.

– Suurella todennäköisyydellä on niin, että kaikkien asiakkaiden osalta korvaukset eivät ala vielä maaliskuussa, Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo Uutissuomalaiselle.

Sähköhyvitystä koskevan lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy sunnuntaina. Esityksen mukaan hyvitys tulisi kahdessa erässä, joista ensimmäinen hyvitettäisiin viimeistään maaliskuun sähkölaskulla.

Korvaus maksettaisiin niin, että sähkönmyyntiyhtiöt tekisivät hyvityksen asiakkaan sähköenergialaskulle.

Salomaan mukaan tekniseen toteutukseen liittyy suurta epävarmuutta.

– Esitys on erittäin työläs. On todella vaikea sanoa, kuinka kauan noin 60 sähkönmyyjällä menee projektiin aikaa. Käsipelillä tätä ei varmaan kukaan pysty toteuttamaan, Salomaa sanoo.

Salomaa pitää todennäköisenä, että sähköhyvityksen vaatimien tietojärjestelmämuutosten kustannukset sähkönmyyntiyhtiöille voisivat nousta yhteensä yli miljoonaan euroon.

Omat järjestelmämuutoksensa vaatisi myös lisämaksuaika, jota on esitetty sähköhyvityksen yhteydessä. Salomaa uskoo, että sen kustannukset nousisivat yhtä suuriksi kuin sähköhyvityksen.

Onko mahdollista, että kustannukset näkyisivät sähkön kuluttajahinnassa?

– Sähkönmyyjät ovat keskenään kilpailutilanteessa. Lisäkustannuksia on asiakkailta hyvin vaikea ryhtyä perimään, jos kilpailija myy sähköä halvemmalla, Salomaa toteaa Uutissuomalaiselle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS