Verkkouutiset

Katuvaloja ja voimalinjoja Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Energian tuonnin arvo kasvoi alkuvuonna 141 prosenttia

Venäjän osuus energiatuotteiden tuonnin arvosta laski 30 prosenttiyksikköä.

Energiatuotteiden tuonnin arvo kasvoi kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa 141 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Toisella vuosineljänneksellä tuontiarvo kasvoi 191 prosenttia edellisvuodesta.

Energiatuotteiden viennin arvo kasvoi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 135 prosenttia ja toisella neljänneksellä 288 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Toisella neljänneksellä tärkeimpiä energiatuotteiden tuontimaita arvon perusteella olivat Norja, Ruotsi ja Venäjä. Vuoden toisella neljänneksellä Venäjän osuus energian tuonnin arvosta oli 17 prosenttia. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 47 prosenttia.

Energian tuonnin arvo Venäjältä kasvoi kuusi prosenttia edellisvuodesta toisella vuosineljänneksellä, vaikka osuus laski.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä raakaöljyn tuonnin volyymi oli yli kolme kertaa edellisvuotta suurempi. Merkittävin raakaöljyn tuontimaa huhti–kesäkuussa oli Norja. Raakaöljyn tuonnin volyymi Venäjältä laski 70 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kivihiiltä tuotiin huhti–kesäkuussa lähes 2,5 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin ja sen tärkeimmät tuontimaat olivat Venäjä ja Puola. Kivihiilen tuonnin volyymi Venäjältä kasvoi 39 prosenttia edellisvuodesta. Puolasta kivihiiltä tuotiin 4,5 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maakaasun tuonnin volyymi laski toisella neljänneksellä 37 prosenttia edellisvuodesta. Venäjältä maakaasua tuotiin 58 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Putkikaasun tuonti Venäjältä päättyi toukokuussa.

Sähköä tuotiin eniten Ruotsista (3 393 GWh) ja Venäjältä (989 GWh). Sähkön tuonti Venäjältä päättyi niin ikään toukokuussa. Huhti–kesäkuussa sähköä vietiin 1 632 GWh, mikä oli kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Merkittävimpiä energian vientimaita olivat arvon perusteella Ruotsi, Viro ja Yhdysvallat. Tärkeimpiä energian vientituotteita arvon perusteella olivat moottoribensiini ja keskitisleet.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)