Verkkouutiset

Teollisuusyritysten luottamuksen saldolukema oli syyskuussa -1, kun edelliskuun lukema oli +2. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Elinkeinoelämän luottamus talouteen laski edelleen syyskuussa

Yritysten luottamuksen heikentyminen kuitenkin loiveni syyskuussa.

– Yritysten luottamuksen heikentyminen loiveni syyskuussa. Vaikka kokonaisuutena luottamus laski aavistuksen, muutokset eivät olleet suuria lukuun ottamatta rakentamista. Rakennusyritysten luottamus nousi selvästi edelliskuukaudesta. Teollisuus näkee tuotannossa jo tasaantumisen merkkejä. Palveluiden ja vähittäiskaupan luottamukseen heijastuu voimakkaasti kuluttajien kokema epävarmuus, sanoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus laski syyskuussa. Saldolukema oli -1, kun edelliskuun lukema oli +2. Luottamusindikaattori on nyt vähän alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Rakennusyritysten luottamus nousi syyskuussa. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -6 pistettä, mikä on kymmenen pistettä enemmän kuin elokuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

Palveluyritysten luottamusindikaattori laski syyskuussa. Saldolukema oli +1 pistettä, joka on pisteen vähemmän kuin elokuussa. Luottamus on yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +12.

Myös vähittäiskaupan luottamus laski hivenen syyskuussa. Luottamusindikaattorin uusin pisteluku oli -21, kun tarkistettu saldoluku oli elokuussa -20. Luottamusindikaattori on selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on -1.

Pakarisen mukaan elämme paraikaa tilanteessa, jossa kuluttajien ennätyksellisen alas pudonnut luottamus ei ole vielä toteutunut kunnolla heikentyneenä kulutuksena ja siten välittynyt täysimääräisesti yrityskenttään.

– Tuleviin kuukausiin kohdistuu kuitenkin suurta epävarmuutta muun muassa energian hintojen ja korkojen nousun myötä. Erityisesti euroalueen tilannetta kannattaa seurata nyt myös tarkkaan, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS